Arakanlı Müslümanlar saldırıların ve salgın hastalıkların pençesinde

Arakanlı Müslümanlar saldırıların ve salgın hastalıkların pençesinde

Myanmar'da süren iç savaşta Arakanlı Müslümanlar yeni bir baskı ve ölüm süreciyle karşı karşıya bırakılıyor.

Myanmar'da devam eden iç savaş sebebiyle, ülkenin batı kesiminde yaşayan Arakanlı Müslümanlar baskı ve saldırıların hedefinde.

Bir taraftan Myanmar cuntasına bağlı askeri güçler, diğer yandan Budistlerden oluşan muhalif silahlı grup Arakan Ordusu, bölgedeki Arakanlı Müslümanların köy ve kasabalarına saldırıyor.

Saldırılarda çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybediyor.

Bölgenin abluka altında tutulması ve salgın hastalıkların yayılması sebebiyle de ölümler yaşanıyor. Son olarak Buthidaung kasabasında 3 çocuğun ishal sebebiyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Budist Arakan Ordusu, geçtiğimiz yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak Arakanlı Müslümanların yaşadığı Maungdaw kasabası sakinlerinin, yerleşime yönelik planlanan saldırı öncesinde akşam saat 9'a kadar kasabayı terk etmeleri gerektiğini söyledi. Bu uyarının ardından bölgedeki çatışmalar yoğunlaştı. İki ateş arasında kalan ve birçok kez kasten hedef alınan Arakanlı Müslümanların ağır kayıplar verdiği ve bölgeyi terk etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Bangladeş başta olmak üzere bölge ülkelerinin de Arakanlı Müslümanları kabul etmek istememesi, Arakanlıların bölgede mahsur kalmasına ve saldırılarda zarar görmesine yol açıyor.

Arakanlı aktivistlerden Ro Nay San Lwin, bölgedeki duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Myanmar ordusu ile Arakan Ordusu arasındaki yoğun çatışmalar Rakhine Eyaleti'nin Maungdaw Kasabası'nda devam ediyor.

Her iki grup da Arakanlı köylüleri hedef alıyor.

Bu sabah Arakan Ordusu iki Arakanlı Müslüman köyünü hedef aldı: Italia olarak bilinen Myo Oo ve Latha köyleri. Italia'da Arakan Ordusu'nun ağır silahlarla ateş açması sonucu ölenler ve yaralananlar oldu. Ölenlerin kesin sayısı hala bilinmiyor. Köylüler evlerini terk etmeye zorlanıyor. Arakan Ordusu üyeleri onlara 'evlerinizi terk edin' diye bağırdı. Köylülerin herhangi bir yiyecek almasına izin verilmiyor. Köylülerin çoğu şehir merkezine doğru kaçıyor.

Latha köyünde Arakan Ordusu'nun saldırısı sırasında en az iki kişi öldü ve birkaç kişi yaralandı. Bazı köylüler şehir merkezine doğru kaçtı.

Saat 17.00'de Myanmar ordusunun insansız hava aracı saldırısı sonucu Pan Taw Pyin köyünde en az üç kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı. Köylüler güvende olabileceklerini düşündükleri her yere kaçıyor, ancak güvenli bir yer yok."

Yaşananların bölgede Müslümanlara karşı yeni bir soykırıma dönüşmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.