Arakanlı Müslümanların Bangladeş'ten Endonezya'ya göçü sürüyor
Myanmar'daki ordu ve Budist çetelerin şiddetinden kaçıp Bangladeş'teki kamplara yerleştirilen Arakanlı Müslümanlar, bu kamplardaki kötü yaşam şartlarından kurtulmak için umuda yelken açmaya devam ediyor.
(Fotoğraf: Waspada / Muhammad Ishak)
Myanmar'da askeri cunta yönetiminin zulmünden kaçan ve Bangladeş'teki kötü koşullara sahip mülteci kamplarını terk eden Arakanlı Müslümanlar, farklı ülkelere göç etmeye devam ediyor.
Son olarak aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 184 Arakanlı Müslümanın, günlerdir yaptıkları deniz yolculuğu sonrası Endonezya'nın Açe eyaletine ulaşmayı başardığı bildirildi.
Doğu Açe Emniyet Amiri, Andy Rahmansyah, 180'den fazla Arakanlı Müslüman sığınmacıyı taşıyan teknenin sahile vurduğunu söyledi.
Emniyet Amiri Rahmansyah ayırca, sağlık durumları kötü olan bazı Arakanlı Müslüman sığınmacıların tedavi altına alındıklarını kaydetti.
Endonezya'ya ulaşan Arakanlı Müslüman sığınmacıların akıbetlerinin ne olacağı henüz bilinmiyor.
BM: Arakanlı Müslümanların Myanmar'a iadesi güvenli değil
700 binden fazla Arakanlı Müslüman, 2017'de kitlesel saldırılara maruz kaldıkları Myanmar'dan kaçıp Bangladeş'teki mülteci kamplarına sığınmıştı. Myanmar ordusu 2017'de başlattığı soykırım sürecinde Arakanlılara toplu tecavüz, katliam ve yıkımlar gerçekleştirmişti.
Bangladeş'teki mülteci kamplarında yaşam koşullarının daha da kötü hal almasıyla yüzlerce Arakanlı Müslüman sığınmacı, deniz yoluyla Malezya'ya ulaşmaya çalışıyor ancak teknelerin bir çoğu Endonezya'ya sürükleniyor.
Yetkililere göre, 2022'de 500 Arakanlı Müslüman Açe'ye ulaşmayı başardı. BM'ye göre ise 2022 yılında 2 bin Arakanlı Müslüman deniz yoluyla başka ülkelere ulaşmaya çalıştı.
"Bangladeş polisi Arakanlı Müslümanlara zulmediyor"
Bangladeş'teki mülteci kamplarında Arakanlı Müslüman sığınmacıların güvenliğini sağlamakla sorumlu özel polis birimi, sığınmacıların haklarını ihlal etmekle suçlanıyordu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) yayımladığı bir raporda, Bangladeş özel polis biriminin, Arakanlı sığınmacılara karşı gasp, mallara el koyma, taciz ve keyfi gözaltına alma gibi çeşitli ihlaller yürüttüğü açıklanmıştı.
HRW'nin raporuna göre, polis güçleri tutuklama tehdidiyle sığınmacılardan astronomik miktarda para talep ediyor, aileler ise keyfi gözaltına tabi tutulan yakınlarının serbest bırakılması için değerli maddi eşyalarını satmaya veya borç para almaya zorlanıyor.
Öte yandan Arakanlı sığınmacılar, talep edilen paraları vermemeleri durumunda kamptaki Bangladeş polisinin kendilerini çeşitli suçlarla itham edebileceğini söylüyor.
Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesinde Arakanlı sığınmacıların yaşadığı birçok kamp bulunuyor. Sığınmacıların farklı bir kampa geçiş yapmak istediklerinde polise ücret ödemek zorunda kaldıkları aktarılıyor.
Bangladeş'teki kötü koşullu kamplarda yaklaşık 1 milyon Arakanlı sığınmacı yaşam mücadelesi veriyor.
Kaynak: Mepa News