Arap liderler iş birliğini geliştirmek için Çin'de

Arap liderler iş birliğini geliştirmek için Çin'de

Arap liderler, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu'na katılmak üzere Çin'i ziyaret etti.

Arap liderler bu hafta Pekin'de ticaret ve enerji iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının ele alındığı Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu'na katıldı.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Âl Nahyan ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt foruma katılanlar arasındaydı.

Devlet Başkanı Xi Jinping, Perşembe günü yapılan açılış töreninde Çin ve Arap ülkeleri arasında "ortak bir fikir birliği" oluşturmayı amaçlayan bir konuşma yaptı.

Son yıllarda Arap ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurmaya çalışan Pekin, geçtiğimiz yıl İran ile Suudi Arabistan arasında bir uzlaşı anlaşmasına da aracılık etmişti.

Gündemin ilk sırasında Xi'nin çözüm için bir "uluslararası barış konferansı" çağrısında bulunduğu Gazze savaşı yer alıyor.

Chatham House Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı'ndan Ahmed Aboudouh AFP'ye yaptığı açıklamada Çin'in, ABD'nin eylemsizliğine karşı bu çatışmayı sona erdirme çabalarını paralelinde "Arap dünyasındaki itibarını ve konumunu güçlendirmek için stratejik bir fırsat gördüğünü" söyledi.

Aboudouh "Bu da Pekin'in ABD'nin bölgedeki güvenilirliğini ve etkisini zayıflatmaya odaklanmasını sağlıyor. Savaş ne kadar uzun sürerse Çin'in bu hedefe ulaşması o kadar kolay olur." dedi.

Öte yandan Salı günü Pekin'de Yemen ve Sudanlı mevkidaşlarıyla bir araya gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Arap dünyasıyla "dayanışma ve iş birliğini güçlendirmeyi" umduğunu ifade etti.

Wang ayrıca Husi yönetiminin Dışişleri Bakanı Şai Muhsin Zindani'ye, Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına ilişkin Çin'in endişelerini aktardı. Zindani, "Çin, sivil gemilere yönelik tacizlere son verilmesi ve Kızıldeniz'deki su yollarının güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunuyor." dedi.

Son yıllarda Çin ve Arap dünyası arasındaki ekonomik ilişkiler, Körfez petrolüne duyulan ihtiyacın ötesine geçerek, çeşitli ticaret sektörlerinin her iki taraftan da iş birliği ve yatırım taahhütlerine tanık olmasıyla belirgin bir şekilde güçleniyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.