Araştırma: Avrupa'daki Yahudi karşıtlığında ciddi artış yaşanıyor

Araştırma: Avrupa'daki Yahudi karşıtlığında ciddi artış yaşanıyor

AB Temel Haklar Ajansı tarafından hazırlanan bir rapor, Avrupa'daki çoğu Yahudi'nin kendilerinin ve ailelerinin güvenliğinden endişe ettiği konusunda uyarıyor.

Bir Avrupa Birliği insan hakları izleme kuruluşu, Avrupa'daki Yahudilerin, kısmen Orta Doğu'daki çatışmaların da etkisiyle yükselen bir Yahudi karşıtlığıyla (antisemitizm) karşı karşıya olduğunu söyledi.

AB Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından yapılan ankete katılan Avrupalı Yahudilerin neredeyse tamamı, Ocak-Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmadan önceki bir yıl içinde Yahudi karşıtlığına maruz kaldıklarını belirtirken, bu tür olayların İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının patlak verdiği 7 Ekim'den bu yana arttığını söyledi.

FRA direktörü Sirpa Rautio, "Orta Doğu'daki çatışmanın yayılma etkisi, Yahudi karşıtı nefretle mücadelede zorlukla elde edilen ilerlemeyi aşındırıyor" dedi.

Rapor Perşembe günü yayınlandı.

"Güvenlikleri konusunda endişelenmek ve Yahudi kimliklerini gizlemek bugün hala pek çok Yahudi için bir gerçeklik.”

"Kendilerini güvende hissetmiyorlar"

FRA raporu Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Romanya, İspanya ve İsveç olmak üzere 13 AB ülkesinde yaklaşık 8.000 Yahudi ile anket yaptı.

Ankete katılanların yüzde 37'si, anketin yapıldığı 2023 yılından önceki bir yıl içinde Yahudi kimlikleri nedeniyle tacize uğradıklarını söyledi. Yüzde dördü fiziksel saldırıya uğradığını belirtti.

Çoğunluk, kendilerinin ve ailelerinin güvenliği ve emniyeti için aktif olarak endişe duyduklarını söyledi.

Ankete katılanlar, korkuların özellikle Orta Doğu'da gerginliğin veya çatışmaların arttığı dönemlerde yüksek olduğunu söyledi.

Fransa'da Yahudilerin yüzde 74'ü Orta Doğu'daki çatışmaların güvenlik duygularını etkilediğini düşünmektedir ki bu oran ankete katılan ülkeler arasında en yüksek orandır.

Avrupa genelinde, yüzde 76'sı Yahudi kimliklerini "en azından ara sıra" gizlediklerini ve yüzde 34'ü "kendilerini güvende hissetmedikleri için" Yahudi etkinliklerinden veya mekanlarından kaçındıklarını bildirdi.

Ankete katılanların karşılaştığı en yaygın "olumsuz klişeler" Yahudileri "finans, medya, siyaset veya ekonomi üzerinde güç ve kontrol sahibi olmakla" suçluyor.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı ulusal hükümetlerinin antisemitizmle mücadele çabalarından memnun olmadıklarını belirtmiştir.

Saldırılarda çarpıcı artış

Anket geçtiğimiz Ekim ayında Gazze'de savaş patlak vermeden önce gerçekleştirilmişti ancak FRA anketi 11 AB ülkesindeki Yahudi grupları tarafından takip edilen daha güncel Yahudi karşıtlığı raporlarıyla destekledi.

Tüm gruplar 7 Ekim'den bu yana Yahudi karşıtı nefretin arttığını, hatta bazılarının yüzde 400'den fazla arttığını bildirdi.

Rautio, "FRA'nın 2024'ün başlarında ulusal ve Avrupalı Yahudi şemsiye örgütleriyle yaptığı istişareler, Yahudi karşıtı saldırılarda dramatik bir artış olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi: "Yahudiler her zamankinden daha fazla korkuyor"

Hak örgütleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının etkilerinin Müslüman karşıtı nefrette de artışa yol açtığı uyarısında bulundu. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), 2023 yılında Müslüman karşıtı önyargıyla ilgili şikayetlerin yaklaşık otuz yıldan daha fazla olduğunu tespit etti.

FRA'dan Rautio, "Çevremizde zaten gergin ve endişe verici olan bir durumun daha da kötüleştiğine tanık oluyoruz ve bu durum sadece Yahudi nüfusunu değil Müslüman toplulukları da etkiliyor" dedi.

"Bu gibi inanılmaz derecede duygusal zamanlarda, bulgularımız herkes için hoşgörü, saygı ve temel özgürlükler mesajını yaymak için bir hatırlatmadır."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum