Arnavutluk'un kalbinde eşsiz bir Osmanlı mirası: Saat Kulesi
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın merkezinde bulunan ve 1800'lü yıllarda inşa edilen Saat Kulesi, şehrin en tanınmış eseri olarak dikkat çekiyor.
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın merkezindeki saat kulesi, iki asır önce Osmanlı döneminde inşa edildiği için şehrin en önemli simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Tiran, zengin bir kültürel mirası, birçok tarihi eseri ve farklı dönemlerden farklı yapıları kucaklayan bir şehir olmanın yanında modernite ve gelişime ayak uyduran bir başkent olmasıyla dikkat çekiyor.
Ethem Bey Camii, Saat Kulesi, Tabaklar Köprüsü gibi Osmanlı döneminden kalan tarihi mekanların tamamı devlet koruması altında bulunuyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edilen ve Ethem Bey Camii'nin yanında yer alan saat kulesinin yapımına 1822 yılında Hacı Ethem Bey tarafından başlanmış.
Tiran'daki zengin ailelerinin de katkılarıyla 1830 yılında tamamlanan Saat Kulesi, 30 metre yükseliğe sahipti. Ancak kulenin yüksekliği 1928'deki restorasyon çalışmasıyla 35 metreye çıktı.
Kule, çatısı ve Venedik tarzı bir balkon da dahil olmak üzere restorasyondan sonra bazı farklılıkların eklenmesine rağmen orijinal Osmanlı tarzı mimarisini halen korumaktadır.
Kulenin merdivenleri ilk başlarda ahşaptan yapılmış olsa da sonraları yapılan restorasyonlar akabinde ahşap merdivenler, yerini demir merdivenlere bırakmış.
Ülke turizmi açısından da önemli bir eser olan Saat Kulesi, kenti ziyaret eden yabancı turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor.
Saat Kulesi, Tiran Belediyesinin logosunda da yer alıyor.
Kaynak: Mepa News