Aşırı sağcı AfD: Almanya Avrupa Birliği'nden çıkmalı

Aşırı sağcı AfD: Almanya Avrupa Birliği'nden çıkmalı

Almanya’da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı parti AfD, Almanya’nın AB’yi terk etmesini ve yeni bir "Avrupa Ekonomik ve Uluslar Topluluğu" kurulmasının gerekli olduğunu duyurdu.

Almanya’da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı parti Almanya için Alternatif’in (AfD) son aylarda yapılan kamuoyu araştırmalarında oy oranını büyük bir hızla artırarak ikinci parti konumuna gelmesi Berlin’de siyasi gündemin bir numaralı konusu. AfD, bu hafta sonunda Magdeburg kentinde düzenlenen kurultayında, gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için çalışmalarına başlarken, Almanya’nın AB’yi terk etmesini ve yeni bir "Avrupa Ekonomik ve Uluslar Topluluğu" kurulmasının gerekli olduğunu açıkladı.

Partinin önde gelen isimlerinden Björn Höcke, "Avrupa’nın ayakta kalabilmesi için, şimdiki Avrupa Birliği ölmeli" şeklindeki sözleriyle AfD’nin iktidara gelmesi halinde Avrupa’nın siyasi şeklinin değişeceğine vurgu yaptı. Son kamuoyu araştırmalarına göre oy oranını yüzde 22’ye kadar çıkartan parti, Almanya’da Euro’dan vazgeçilerek yeniden Alman Markı’na (DM) dönülmesini de amaçlıyor.

Gerçi çok sayıda yorumcu, AfD’nin D-Mark’a geri dönme söylemini "popülist" olarak tanımlıyor ve böyle bir durumun Almanya’nın da zararına olacağını belirtiyor. Ancak parti Almanya’da yaşayanların belli bir kısmının D-Mark özleminin sözcülüğünü yaptığını inkar etmiyor. D-Mark’ın yerine geçen Euro, Almanya’da yaşayan 80 milyona yakın insanın cüzdanında yerini alalı tam 21 yıl oldu. Ancak on yıllarca Almanya’nın istikrarının sembolü olan Mark’ın yerine gelen para birimi insanların kalbini fethedemedi.

Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen Almanlar‘ın bir bölümü alışveriş yaparken Eurolu fiyatları Mark’a çeviriyor. Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanılan ekonomik kriz ve artan enflasyon nedeniyle, Euro’yu krizin sorumlularından biri olarak "suçlamak" ve "D-Mark olsaydı daha güçlü olurduk" demekte son derece moda.

Bundan kısa bir süre önce yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanlar‘ın yüzde 33’ü Euro’dan çıkılması ve Alman Markı’na geri dönülmesi fikrine destek veriyor. AfD’yi seçeceklerini söyleyenler arasında D-Mark’a dönülmesini arzulayanların oranı ise yüzde 80. Araştırmaya göre, alışveriş yaparken Eurolu fiyatları D-Mark’a çevirenlerin oranı yüzde 54. D-Mark’ı bilen, o dönemin tanıkları olarak tanımlanan 45 yaş üzerindekilerde ise bu oran yüzde 67. Halkın yüzde 69 ile büyük çoğunluğu Euro’nun Alman ekonomisini zayıflattığını, yüzde 82’si ise fiyatların pahalanmasından Euro’nun sorumlu olduğunu düşünüyor.

Milyarlarca Mark hala bozdurulmadı

Öte yandan Almanya Merkez Bankası'nın verilerine göre, vatandaşların elinde Alman Markı olarak 12 milyar 250 milyon Mark bulunuyor. Söz konusu paraların insanların kasalarında, çekmecelerinde, çantalarında veya eski dolaplarında saklı olduğu tahmin ediliyor. Almanya 1 Ocak 2002 itibarı ile o dönem 12 ülke ile birlikte ortak para birimi kabul edip Euro'ya geçmişti. O zaman belirlenen ve 1,95583 Mark’ın 1 Euro'ya denk geldiği kur hala geçerli. Ellerinde Mark bulunduranlar Almanya’daki tüm bankalarda bu kur karşılığında Euro alabiliyorlar.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.