Askeri uzmanlar: Hizbullah ile İsrail arasında alışılmadık bir savaş olacak
Al Jazeera Arapça yayınında konuşan iki askeri uzman İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın 2006 savaşına benzemeyeceğini, şartların değiştiğini ifade etti.
Al Jazeera Arapça kanalında konuşan ,ki askeri uzman, İsrail işgal ordusunun Lübnan'a üç eksende bir kara saldırısı başlatacağı tahmininde bulunarak, en önemli noktanın Hizbullah'ın savaş yeteneklerini kullanma becerisinde yattığını, çünkü bunun 2006 savaşından tamamen farklı, alışılmadık bir çatışma olduğunu söyledi.
Askeri ve strateji uzmanı Tümgeneral Fayiz ed Duveyri, tüm göstergelerin İsrail'in kara harekatının çoktan başladığını gösterdiğini, çünkü kuvvetlerin "Mavi Hattı" geçmesinin gerekli olmadığını belirterek, ağır topçu bombardımanı, askeri bölge ilanı ve istihkam kuvvetlerinin sürece dahil oluşunun kara harekatının kaçınılmaz ön hazırlıkları olduğunu kaydetti.
Ed Duveyri, işgal ordusunun altı tümenden daha fazla gücü seferber ettiğini ve beş yeni tugay oluşturduğunu duyurduğunu ve sınırın kuzeyine, merkezine ve güneyine saldırı başlatmasının beklendiğini kaydetti.
Hizbullah güçlerinin 105 kilometrelik sınırın tamamını savunamayacağını, ancak kendileri için en önemli bölgelere odaklanmaya çalışacaklarını söyleyen Ed Duveyri, uyumlu ve kapsamlı bir savunma planının savaşta belirleyici bir rol oynayacağını vurguladı.
Askeri uzman, Hizbullah'ın birkaç hafta önce gösterdiği ve içinde büyük bir kamyonun hareket ettiği bir tünel videosuna işaret ederek, söz konusu tünel altyapısının kullanılmasının çatışmanın önemli bir parçası olacağını söyledi.
Konvansiyonel olmayan savaş
“Dünyanın en güçlü silahlı gruplarından biri olarak tanımlanan ancak bir ordu olmayan silahlı bir gruba karşı büyük bir hava, kara ve zırhlı kuvvete ve açık uluslararası desteğe sahip bir ordu arasında alışılmadık bir savaştan bahsediyoruz” diyen Fayiz ed Duveyri, Hizbullah'ın işgal güçlerini yanına çekmek için sahada belli bir derinliği feda edebileceğini söyledi.
Ed Duveyri, Hizbullah'ın işgal güçlerinin sahip olduğu büyük hava ve topçu silahları nedeniyle büyük kayıplara uğrayabileceği gerilla tipi olmayan bir savaş fikrini en baştan benimsemeyeceğini vurguladı ve örgütün “Litani Nehri'nin ötesine çekilse bile düşmanı şaşırtacak güçler bırakarak” gerilla savaşına başvuracağını öne sürdü.
Ed Duveyri, ABD ve İsrailli yetkililerin söylediği gibi, İsrail'in yaklaşan kara işgalinin sınırlı olacağınına dair ifadeleri reddederek, "işgal ordusunun doktrini sahadaki başarılardan faydalanmaya dayanıyor, yani Ayta el Şaab'da başarı elde ederse Litani Nehri'nin ötesine geçecek.” dedi.
En tehlikeli noktanın Nebatiye ile Litani Nehri arasındaki mesafe olduğuna işaret eden Ed Duveyri, işgal güçlerinin kontrolüne geçmesi halinde Hizbullah'ın Nasr gücünün tamamen izole edileceğini, ancak bu bölgenin çok şiddetli çatışmalara sahne olmasını beklediğini söyledi.
Söz konusu kara çatışmasında güdümlü füzelerinin kullanımının belirleyici olacağını söyledi.
"Tamamen farklı bir savaş"
Aynı Al Jazeera yayınında konuşan eski tuğgeneral İlyas Hanna, Nebatiye ve Litani arasındaki bölgenin tehlikesi konusunda Ed Duveyri'nin açıklamalarına katılmakla birlikte, İsrail işgal güçlerinin Hizbullah'ın komuta, kontrol, altyapı ve halk desteğini aynı anda hedef aldığını, bu nedenle “Hizbullah'ın özel yapım füzelerinin durumunu henüz bilmiyoruz” dedi.
Hanna, şu anki savaşın 2006'daki savaştan tamamen farklı olduğunu vurguladı: “Çünkü her iki taraf da dersini aldı ve güçlerini ve savunmalarını arttırdı. İsrail sınır güvenliğini sağlamak için 100 milyar dolardan fazla para harcarken, Hizbullah on binlerce genci silah altına almayı başardı ve bölgedeki ordulara benzer hale gelene kadar sürekli olarak kullandığı silah sistemlerini geliştirdi.”
Hanna, sınıra topçu birliklerinin getirilmesi, tankların hareket etmesi ve devam eden bombardımanın kara saldırısının yakın olduğuna dair taktiksel göstergeler olduğunu söyledi ve İsrail'in Hizbullah'ın komuta sistemini düzenlediği spesifik hava saldırılarıyla etkisiz hale getirmeye çalıştığını, dolayısıyla bir sonraki adımın kara saldırısı olacağını belirtti.
Hizbullah'ın hibrit bir şekilde savaşacağını, yani koşullara göre gerilla savaşı ve düzenli ordu şeklinde savaşacağını, çünkü Hizbullah'ın belirleyici bir savaş istemediğini, düşmana karşı avantaj sağladığı için sıfır mesafeden savaşmayı tercih ettiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
İsrail işgal ordusunun doğrudan çatışmalardan kaçmak için manevralar yaptığını, bu nedenle Bekaa bölgesini izole etmek için Celile bölgesine gidebileceğini ve ardından Nasr ve Aziz güçlerini arkadan vurabileceğini söyledi ve bunun en şiddetli saldırı türü olduğunu belirtti.
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden sonra ilk kez konuşan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Hizbullah savaşçılarının İsrail güçlerinin kara saldırısına geçmesi halinde onlarla çatışmaya hazır olduğunu ve Lübnan topraklarına girmenin "piknik yapmaya benzemeyeceğini" ifade etmişti.
Kasım ayrıca Hizbullah'ın komuta ve kontrol sisteminin son birkaç gün içinde birçok liderinin öldürülmesinin ardından çökmediğini ve her komutanın bu tür durumlar için önceden yapılan düzenlemeleri uygulamaya başladığını vurguladı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera