Ateşkes görüşmelerine rağmen Netanyahu "Hamas'ı yok etme" söyleminde ısrarcı

Ateşkes görüşmelerine rağmen Netanyahu "Hamas'ı yok etme" söyleminde ısrarcı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Gazze Şeridi'nde Hamas'ı yok etme" hedeflerinin sürdüğünü belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "Hamas'ın yok edilmesi" hedeflerinin halen sürdüğünü dile getirdi.

Açıklama Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanmasına yönelik yeni bir teklifin ortaya atıldığı bir süreçte yapıldı.

ABD Başkanı Joe Biden dün Gazze'deki savaşı sona erdirmek için bir teklif sunmuş, Hamas da teklife olumlu yaklaştıklarını belirtmişti.

Uzun süredir devam eden ateşkes müzakerelerinde bir sonuca varılabileceğine dair olumlu açıklamalar yapılmasına rağmen, İsrail Başbakanı Netanyahu sert açıklamalarını sürdürdü.

Netanyahu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İsrail'in savaşı sona erdirmek için öne sürdüğü koşullar değişmedi. Bu koşullar Hamas'ın askeri ve yönetim kapasitesinin yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması."

Hamas bölgede ateşkes için İsrail'in Gazze'den çekilmesini ve kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını şart koşuyor.

Ancak uzmanlar, ABD'nin teklifine rağmen, İsrail'in bölgeden çekilme konusunda farklı düşündüğü görüşünde.

Biden İsrail'in Gazze'deki yoğun nüfus alanlarından çekilmesinden söz etse de Katar'daki Georgetown Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Abdullah el Aryan aynı görüşte değil. Al Jazeera'ye konuşan Aryan, "ateşkes sağlandıktan sonra Gazze'nin bazı bölgelerinde İsrail işgalinin sürmesinin ABD tarafından kabul edilip edilmediğini bilmiyoruz" dedi.

Aryan şu ifadeleri kullandı:

"Bence bu büyük bir çıkmaz. Gazze'nin herhangi bir bölümünün işgal altında kalması Filistinlilerin sürekli olarak reddettikleri bir nokta. Burada büyük bir çelişki var. ABD ve İsrail tarafı bir yandan Gazze'de Hamas'ın herhangi bir siyasi rolünün kalacağı bir gelecek istemediklerini söylüyorlar. Aynı zamanda bu Hamas ile müzakereler yoluyla varılması gereken bir anlaşma, peki bunu nasıl yapacaksınız? Onları siyasi bir güç olmaktan nasıl çıkaracaksınız? Aynı zamanda tüm tarafların üzerinde anlaştığı müzakere edilmiş bir çözüme nasıl ulaşacaksınız?"

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum