Ateşkesin ardından Gazze'ye giren yardımlar yetersiz kaldı

Ateşkesin ardından Gazze'ye giren yardımlar yetersiz kaldı

Ateşkes ilanının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne girmesine izin verdiği yardım miktarının yetersiz kaldığı uyarısında bulunuldu.

Gazze Şeridi'nde ateşkesin ardından Pazar günü ilk kez insani yardım taşıyan yüzlerce kamyon bölgeye giriş yaptı.

Ancak insani yardım grupları, yardımların bölgedeki ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu uyarısında bulundu.

Filistinliler için Tıbbi Yardım (MAP), Pazar günü ateşkesin başlamasından bu yana 950 kamyonun gelmesinin cesaret verici bir işaret olduğunu, ancak bunun Filistinlilerin karşı karşıya olduğu acil ihtiyaçların yalnızca küçük bir bölümünü karşıladığını söyledi.

MAP'ın medya ve iletişim sorumlusu Tessa Pope The New Arab'a verdiği demeçte "Bu, insanlara daha fazla yardım ulaşması açısından iyi bir haber. Ancak bunun Gazze'deki muazzam sağlık ve insani ihtiyaçlar karşısında okyanusta bir damla olduğunu anlamak çok önemli." ifadelerini kullandı.

İnsani yardım grupları Gazze'deki durumun felaket olduğunu ifade ediyor. Raporlara göre bölge genelindeki binaların en az yüzde 70'i kullanılamaz duruma geldi.

Bu durum, 2.4 milyonluk bir nüfusu zorlu koşullar altında hayatta kalma mücadelesi vermek zorunda bıraktı.

Gazze'deki durum, altyapının tahrip edilmesiyle daha da kötüleşti. Bölgede elektrik, su ve kanalizasyon hatlarının yanı sıra yollar ve sokaklar da tamamen kullanılamaz hale geldi. Bir zamanlar yardım için hayati bir giriş noktası olan Refah geçidi, İsrail güçlerinin Filistin tarafını kontrol altına almasıyla Mayıs ayından bu yana kapalı.

Tessa Pope, duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in on beş aydır süren askeri saldırıları ve boğucu kuşatması Gazze'deki Filistinliler için yaşamın tüm yönlerini tamamen yok etti. Nüfusun neredeyse yüzde 90'ı yerinden edildi ve tüm mahalleler enkaza döndü.

Bir zamanlar pek çok kişi için can simidi olan sağlık sistemi sistematik olarak çökertildi. Gazze'deki hastane ve kliniklerin neredeyse yarısı kapanmak zorunda kaldı, geriye kalan tesisler ise yetersiz kaynaklara sahip durumda."

ABD, Katar ve Mısır'ın aracılık ettiği ateşkes anlaşması ilk altı hafta boyunca Gazze'ye günde 600 kamyon yardım girmesini ve bunların 50'sinin yakıt taşımasını öngörse de uzmanlar bunun yeterli olmadığı konusunda hemfikir.

Savaştan önce Gazze'ye günde yaklaşık 500 kamyon giriyordu, ancak 15 aylık işgal süreci sebebiyle bugün ihtiyaçlar çok daha fazla. Pope, "Barınak, gıda, ilaç ve tıbbi malzemeye büyük ihtiyaç var. Gazze'nin tüm bölgelerine günde 150 kamyondan çok daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Savaştan önce Gazze'ye günde yaklaşık 500 kamyon giriyordu ve insani desteğe duyulan ihtiyaç şimdi her zamankinden daha fazla." şeklinde konuştu.

MAP ayrıca yardıma sınırsız erişim ve kalıcı bir ateşkes ile uluslararası hukuka uyulması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.