Avrupa Birliği doğal gaz ithalatında Cezayir'e yöneliyor

Avrupa Birliği doğal gaz ithalatında Cezayir'e yöneliyor

Doğal gazda Rusya'ya bağımlılığını ve Rusya ile yaşadığı arz-talep problemlerini aşmayı hedefleyen AB'nin Cezayir başta olmak üzere alternatiflere yönlendiği gözlemleniyor.

Avrupa Birliği'nin doğal gaz tedarikinde Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için alternatif üreticilere yönlendiği gözlemleniyor.

Ayrıca Avrupa Birliği'nin artan doğal gaz talebine rağmen Rusya'nın doğalgaz arzını artırmamasının Avrupa Birliği'nin daha pahalıya doğalgaz almasına neden olduğu ve bu durumdan Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin rahatsız olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin bu sorunları aşmak için öncelikli adresi, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere coğrafi yakınlığı ve doğal gaz rezervlerinin fazlalığı nedeniyle Cezayir oldu. Cezayir'de 4,5 trilyon metreküpten fazla kanıtlanmış doğal gaz rezervi bulunuyor. Bu rakamla dünyanın en çok doğalgaz rezervine sahip 11. ülkesi olan Cezayir'de daha kapsamlı aramalar yapılması durumunda çok daha fazla doğal gaz rezervi bulunacağı tahmin ediliyor.

Cezayir Enerji Bakanı Muhammed Arkab Avrupa Birliği yetkililerinin kendilerinden daha fazla doğalgaz ithal etmeyi talep ettiklerini, bu talebe uyacaklarını bildirdi. Halihazırda Cezayir'in İspanya'ya senede 8 milyar metreküp doğalgaz ihracatında bulunduğu Medgaz boru hattından taşınan miktarı öncelikli olarak senede 11 milyar metreküpe çıkaracaklarını, boru hattının genişletilmesiyle bu miktarın çok daha yükseltilmesinin düşünüldüğünü belirtti. 

Cezayir şu an senede yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz üretiyor. Avrupa Birliği'nin Cezayir doğalgazına talebinin daha da artması durumunda Cezayir'in de bu üretimi artırma çalışmalarına girmesi bekleniyor.

Bir taraftan da Nijer'deki doğalgazın inşa edilecek boru hattıyla Cezayir-İspanya boru hattıyla birleştirilmesi, böylece Nijer'in de Avrupa Birliği'ne doğalgaz ihracatına geçmesi gündemde.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.