Avrupa Birliği'nde 'Rusya' krizi
Avrupa Birliği'ne üye ülkeler Almanya ve Fransa'nın Rusya ile zirve düzenlenmesi önerisini reddetti.
Avrupa Birliği liderleri Brüksel'de Rusya ve Avrupa Birliği ilişkilerinin konuşulması için ortak zirve düzenlenmesini görüştü. Bu zirvenin düzenlenmesi teklifi Almanya ve Fransa'dan gelmişti. Avrupa Birliği liderleri zirve önerisini reddetti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel zirveyle ilgili "Çok kapsamlı, uzun ve zor geçen bir toplantıydı. Liderleri zirve önerimize ikna edemedik, reddettiler." açıklamasında bulundu.
Rusya karşıtlığıyla öne çıkan Baltık devletlerinden biri olan Litvanya'nın Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ise zirve tartışmalarına dair "Vladimir Putin'in saldırgan tavrında bir değişiklik görmüyoruz. Rusya'dan yana bir tavır değişikliği sinyali almaksızın Rusya ile zirve düzenlemek erken olmanın ötesinde gereksiz. Hatta Rusya'nın saldırgan tavrını meşrulaştırabilecek nitelikte algılanabilir." açıklamasında bulundu.
"Diyaloğa ihtiyaç var"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise "Rusya ile sorunlarımız olduğu doğru, zaten bu sorunları konuşmak için zirve önerisinde bulunmuştuk ama reddedildi. Bence liderler yanlış yaptı, Rusya ile diyaloğa ihtiyacımız var." dedi.
Zirveden Almanya ve Fransa'nın isteğinin aksine, Avrupa Birliği dışişleri makamına, Rusya'ya daha fazla yaptırım koyma yetkisi de çıktı.
Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgali ve ilhakı ayrıca desteklediği isyancılar yoluyla Ukrayna'nın Donbass Bölgesi'ni işgali üzerine Avrupa Birliği Rusya'ya bazı yaptırımlar koymuştu.
Yaptırımlar etkili olmamakla, sembolik kalmakla eleştiriliyordu. Ancak özellikle Almanya, Rusya ile ticari ilişkileri nedeniyle yaptırımların kaldırılmasından yana .
Fakat Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde hakim kanaat, yaptırımların artırılması ve Rusya'dan geri adım sinyali gelmeden müzakerede bulunulmaması yönünde.
Kaynak: Mepa News