Avrupa kızamıkla boğuşuyor: 20 yılın en yüksek seviyesinde

Avrupa kızamıkla boğuşuyor: 20 yılın en yüksek seviyesinde

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'daki kızamık vakalarının aşılama oranlarının yetersiz kalması nedeniyle son yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

1990 yılına kadar Avrupa'da her yıl yüz binlerce kişide görülen kızamığın uzun süre takip edilen aşılama programı sonrası 2016'da 5 bin 273'e gerileyerek tarihin en düşük seviyesine gerilediği kaydedilmişti.

2017'de yeniden yükseliş göstererek 23 bin 927'ye ulaşan vaka sayısının 2018'in ilk altı aylık bölümünde 41'i ölümcül olmak üzere 41 binden fazla olması ise dikkat çekiyor.

Kızamık vakalarının dünya genelinde düşüş yaşadığı dikkate alındığında Avrupa'da sert bir yükseliş göstermesi endişe uyandırıyor.

Yetkililer, dünyadaki en bulaşıcı insan hastalığı olarak nitelendirdikleri kızamığa karşı insanların yaklaşık yüzde 90'ının aşı yaptırdığını ve bağışıklık sorunu bulunmadığını belirtiyor. Fransa, Belçika ve Avusturya gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise aşı oranının yüzde 85 olduğu kaydediliyor.

DSÖ Aşılama Programı uzmanlarından Mark Muscat, Avrupa'da rekor bir artış gösteren kızamıkla ilgili olarak insanların bu hastalığın potansiyel tehlikelerinden haberdar olmadıklarını ve çocuklarını aşılama gereği görmediklerini söylüyor.

Ukrayna'da 23 bin kişi kızamık oldu, Sırbistan'da ise 14 kişi öldü

Kızamık salgınından en çok etkilenen ülke, 23 binden fazla kişinin bu hastalığa yakalandığı Ukrayna oldu. Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, Sırbistan ve Rusya'da bu yıl içinde binden fazla kişi kızamığa yakalandı ve bu ülkelerin her birinde kızamığa bağlı nedenlerden dolayı 14'ü Sırbistan'da olmak üzere en az 41 kişi hayatını kaybetti.

Hastalık daha çok bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş doğumdan sonraki ilk yıl içinde ilk kızamık aşısını olmayan bebeklerle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri için ciddi anlamda risk taşıyor. Kızamık daha çok virüsle doğrudan temas ya da öksürük ve hapşırma gibi hava yoluyla bulaşıyor. Hastalık ilk işaretlerini yüksek ateş ve burun akması gibi soğuk algınlığı belirtileriyle gösteriyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.