Avrupa Rus gazına bağımlılıktan kurtulamıyor
Rus doğalgazı, Rusya'nın Avrupa üzerinde siyasi baskı oluşturmasını sağlıyor.
Avrupa Birliği 450 milyar metreküpü aşan doğalgaz tüketimi ve 50-55 milyar metreküp seviyelerinde kalan doğalgaz üretimiyle, doğalgazda ithalata bağımlı bulunuyor. AB'nin doğalgaz üretiminin yarıdan çoğu Hollanda'da gerçekleşiyor, Hollanda AB'nin doğalgazda kendi kendine yeten tek ülkesi olarak dikkat çekiyor.
Hayatın her alanında doğalgazın kullanıldığı AB, 1990'lı yıllardan itibaren, dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan ve AB'ye yakınlığı nedeniyle öne çıkan Rusya'dan doğalgaz ithaline başladı. Fakat 1990'lı yıllarda Rusya'nın bu konuyu AB'ye siyasi baskı aracı olarak kullanacağını tahmin edilemedi.
AB'nin Rusya karşısında eli zayıf
Bugün ise Rusya'nın AB'ye doğalgaz ihracını azaltmaya yönelik tehditleri, AB'nin Ukrayna ve diğer konularda Rusya'ya sert tepki verememesine, ABD'nin Rusya'ya koyduğu yaptırımların bile kaldırılmasına yönelik talepler iletmesine neden oluyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in "Biz size doğalgaz satmaya muhtaç değiliz, siz bizden doğalgaz almaya muhtaçsınız." eksenine oturttuğu bu doğalgaz ticareti, böylece Rusya'ya sadece döviz değil siyasi güç de kazandırıyor.
Rusya, Avrupa'ya satılan doğalgazın fiyatındaki hızlı yükselişten de Avrupa Birliği'ni sorumlu tutuyor. Rusya'ya göre fiyat artışının nedeni Avrupa'ya doğalgazın sevk hacminin artırılmamasından kaynaklanıyor. Yine Rusya'ya göre bunun da sebebi ABD'nin AB'ye Rusya ile ticareti artırmaması yönündeki baskıları.
Alternatif bulunamıyor
AB son yıllarda Rus gazına bağımlılığı azaltacak alternatif yollar arıyor. Fakat birliğin yıllık doğalgaz ithalat talebi 400 milyar metreküpü aştığından, sınırlı pazarlar Rusya'ya bağımlılık sorununu çözmüyor. Avrupa'ya yakınlığı nedeniyle Cezayir son dönemde gözde alternatiflerden biri olarak dikkat çekiyor. Fakat boru hatlarının döşenmesi durumunda bile Cezayir'in doğalgaz üretim kapasitesi, yalnızca bazı Güney Avrupa ülkelerinin ihtiyacını bir nebze karşılayabilecek düzeyde.
Zengin doğalgaz rezervleriyle dikkat çeken Katar da AB'nin örtülü olarak gündeminde. AB'nin dev doğalgaz ihtiyacını Katar'dan deniz yoluyla taşımayla karşılamak mümkün görünmüyor. Katar'dan AB'ye döşenmesi planlanan doğalgaz hattı ise Ortadoğu'daki siyasi karmaşalara takıldığından sürekli geleceğe bırakılıyor.
Mevcut durumda kısa vadede AB'nin Rusya'ya bu konudaki bağımlılığını aşması mümkün görünmüyor. Rusya, Almanya ile ikili ilişkilerini geliştirip yeni doğalgaz hatlarıyla doğalgaz ticaretini Baltık hattına taşımayı, böylece "düşman komşuları" Polonya ve Ukrayna'yı devre dışı bırakmayı hedefliyor.
Kaynak: Mepa News