Avustralya Afganistan'da katlettiği sivillerin yakınlarına tazminat ödeyecek

Avustralya Afganistan'da katlettiği sivillerin yakınlarına tazminat ödeyecek

Avustralya hükümeti, Afganistan'da Avustralya özel kuvvetleri tarafından öldürülen ya da istismara uğrayan kişilerin aileleri için bir tazminat planı oluşturdu.

Avustralya Savunma Bakanlığı, Afganistan'da Avustralya özel kuvvetleri tarafından katledilen ya da istismara uğrayan mağdurların aileleri için bir tazminat planı açıkladı.

20 yıl boyunca Afganistan'da 39.000'den fazla Avustralyalı asker görev yapmış ve 2021'de çekilmeden önce ABD ve diğer müttefiklerle birlikte devam eden operasyonel sürecin bir parçası olarak 400 asker görev yapmıştır.

Bu süre zarfında yapılan bir soruşturmada Avustralyalı askerler tarafından işlenen savaş suçları arasında çok sayıda Afganın öldürülmesi ve istismar edilmesi de yer aldı.

Mahkumları öldürmek için ateş etme ve Afgan sivillerin cesetlerinin yanına silah, telsiz ve el bombası yerleştirerek onların "meşru hedef" olduğunu ima etme vakaları da tespit edildi.

Tümgeneral Brereton tarafından hazırlanan 2020 Brereton raporu, 25 Avustralyalı askerin 39 Afgan'ın öldürülmesine karıştığını iddia etmiş ve cezai soruşturmalar için tavsiyelerde bulunmuştur.

Ancak konu mahkemeye taşınmadan önce Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi, hükümetin kurbanların ailelerine tazminat ödemesi gerektiğine inanıyordu.

Savunma Bakanlığından bir sözcü, hükümetin tazminat da dahil olmak üzere raporun bulgularını "mümkün olan en geniş ölçüde" uygulamaya kararlı olduğunu söyledi.

Tazminat ödenmesine ilişkin yönetmelik uyarınca, Savunma Kuvvetleri Komutanı Amiral David Johnston tarafından yönlendirilen bir talep, yeni bir Afganistan Soruşturma Tazminat Avukatı tarafından değerlendirilecek.

Yönlendirmeler bir dizi kritere göre yapılacak: Talep sahibi, istismar ya da maddi zarar mağduru olması "makul ölçüde muhtemel" bir kişi ya da haksız yere öldürülen bir kişinin aile üyesiyle bağlantılı olmalı.

Avukat, talebi değerlendirdikten sonra, sonucu belirleyecek olan Johnston'a tavsiyelerini rapor edecektir.

Savunma Kuvvetleri, tazminatın yanı sıra ordu kültüründe reform, komuta sorumluluğu ve olaya karışanların ödül ve unvanlarının geri alınıp alınmayacağına karar vermek için de çalışmalar yürütüyor.

Avustralya hükümetinin önümüzdeki aylarda konuyla ilgili daha fazla açıklama yapması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.