BAE, ABD ve İsrail'in gizli Gazze gündeminin detayları neler?
BAE, ABD ve İsrail ile gizli bir toplantı yaparak Gazze'deki uluslararası barış gücünün bir parçası olmaya hazır olduğunu söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Perşembe günü, savaş sonrası Gazze'de düzeni sağlamak ve yerle bir olmuş bölgedeki insani krizi ele almak için "geçici bir uluslararası misyon" çağrısında bulundu.
Bu çağrı, Arap devlet başkanlarının Mayıs ayındaki bir zirvede, İsrail'in şiddetle karşı çıktığı bir fikir olan, işgal altındaki Filistin topraklarında BM barış gücü askerlerinin konuşlandırılması çağrısında bulunmalarının ardından geldi.
BAE Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Rem el Haşimi resmi WAM haber ajansına yaptığı açıklamada "Barış ve güvenliğin pekiştirilmesi ve insani acıların sona erdirilmesi, Filistin yönetiminin resmi davetiyle Gazze'de geçici bir uluslararası misyonun konuşlandırılmasıyla başlamalıdır" dedi.
"Bu uluslararası misyon insani krize etkin bir şekilde müdahale etmekten... kanun ve düzeni tesis etmekten... ve Gazze ile Batı Şeria'yı tek ve meşru bir Filistin Yönetimi altında yeniden birleştirmenin yolunu açmakla sorumlu olacak" dedi.
Türkiye neden BAE'nin Gazze gücüne katılmıyor?
El Haşimi’nin açıklaması, Dışişleri Bakan Yardımcısı Lana Nuseybe'nin İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demeçte "BAE'nin reforme edilmiş bir Filistin Yönetimi'nin daveti üzerine Arap ve uluslararası ortaklarla birlikte istikrar güçlerinin bir parçası olmayı düşünebileceğini" söylemesinden günler sonra geldi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaş sonrası Gazze'ye ilişkin planları hakkında çok az şey söylerken Çarşamba günü ABD Kongresi'nde yaptığı bir konuşmada İsrail'in güvenlik konularının kontrolünü elinde tutması gerektiğini, İsrail tarafından kabul edilebilir Filistinli figürlerin ise sivil işleri yönetmesi gerektiğini söyledi.
Washington savaş sonrası Gazze'nin İsrail ya da Hamas tarafından yönetilmesine karşı olduğunu defalarca dile getirmiş ve bunun yerine reformdan geçirilmiş bir Filistin Yönetimi'nin göreve gelmesini istemişti.
Filistin Yönetimi, Hamas'ın 2007'de bölgenin kontrolünü ele almasından bu yana Gazze'de hiçbir varlık göstermedi.
Yönetim, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki Filistin kasaba ve şehirlerinde oldukça sınırlı yetkilere sahip.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar