Bağdat yönetimi savunma ihtiyaçlarını Fransa'dan satın alacak
Bağdat hükümetinin savunma kaynaklarını çeşitlendirmek için Fransa ile görüşme halinde olduğu bildirildi.
Irak'ta Bağdat yönetiminin silah çeşitliliğini artırmak için Fransa ile görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi.
Bağdat yönetiminin silah ticareti yaptığı ülkelerle ilişkilerinin bozulması durumunda silah tedariğinin zora girmemesi için farklı ülkelerden silah alımına yönelik yürüttüğü çalışmalar devam ediyor.
Hali hazırda 2003 işgali sonrası dönemde satın alınan askeri araç, savaş uçakları ve helikopterleri yoğun bir şekilde kullanan Bağdat yönetimi, özellikle 2014 sonrası ülkede IŞİD ile yaşanan çatışmalarda ciddi zayiatlar vermişti.
Sahada aktif bir şekilde kullanılan başta tanklar olmak üzere zırhlı araçların büyük bir bölümü IŞİD ile yaşanan çatışmalarda ya tamamiyle imha olmuş ya da hasar görerek çatışma sahasında etkisiz hale gelmişti.
Yeni dönemde ise IŞİD'in saldırılarını yeniden başlatması ve söz konusu saldırıların dozunun daha da artması, Bağdat yönetimini endişeye sevk ediyor.
Fransa ile ön anlaşma yapıldı
Ülkenin içinde bulunduğu mevcut kriz ve IŞİD ile yaşanan yoğun çatışma döneminin ardından Bağdat yönetimine bağlı ordu güçlerinin gerek teçhizat gerekse askeri personel anlamında sıkıntılı bir dönemden geçtiği biliniyor.
Bu paralelde yaşanan sıkıntılı süreci atlatmak isteyen Savunma Bakanı Cuma İnad geçtiğimiz 4 Kasım tarihinde Fransa'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
İnad'ın ziyaretinde Rafale tipi savaş uçağı başta olmak üzere Fransa'dan hava savunma sistemleri, helikopterler ve kullanım amacına göre değişen tip ve modellerde silah tedariği için ön anlaşma yapıldığı ifade edildi.
Ancak Bağdat yönetiminin memur maaşlarını dahi ödemekte zorluk çektiği bir dönemde Fransa ile böyle bir anlaşmanın duyurulması tepkilere de neden oldu.
Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Latif Mustafa, ekonomik kriz nedeniyle mevcut durumun silah satın almaya müsait olmadığını belirtti.
Bazı meclis üyeleri ise "silaha karşı petrol" ilkesinden yararlanılarak silah ticareti yapılabileceğini ifade ediyor.