Bangladeş yönetimi devrik lider Hasina'nın destekçilerine karşı operasyon başlattı
Bangladeş yönetiminin, devrik lider Şeyh Hasina'nın çağrısı üzerine sokağa çıkan kişilere karşı bir operasyon başlattığı bildirildi.
Bangladeş yönetimi Pazar günü, devrik lider Şeyh Hasina ile bağlantılı grupların saldırıları sonrasında büyük bir güvenlik operasyonu başlattı.
Hükümetten yapılan açıklamada operasyonun "devrik otokratik rejimle bağlantılı çetelerin bir grup öğrenciye saldırarak ağır yaralanmalarına yol açmasının ardından başladığı" belirtildi.
Bangladeş İçişleri Bakanı Cihangir Alam Chowdhury, operasyonun ismini "Şeytan Avı Operasyonu" olarak adlandırdı. Chowdhury gazetecilere yaptığı açıklamada "operasyon şeytanların kökünü kazıyana kadar devam edecek" dedi. Operasyonlarda 1000'den fazla kişi gözaltına alındı.
Olaylar Hasina'nın ve partisinin açıklamaları sonrasında başladı. Hindistan'da bulunan Hasina kendisini deviren protestoları eleştirmiş, Hasina'nın partisi de eylem çağrısında bulunmuştu. Açıklamalar Bangladeş halkında tepkilere yol açtı. Çarşamba günü protestocular Hasina'nın ailesine ait binaları kepçelerle yıktı.
Yıkılan binalar arasında Hasina'nın babası olan Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı Şeyh Muciburrahman'ın müzesi ve eski evi de vardı. Saatler sonra, Hasina'ya karşı ayaklanmanın fitilini ateşleyen protesto grubu Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler'in üyeleri Dakka'nın Gazipur bölgesinde saldırıya uğradı.
Bangladeş devrik lider Hasina için yakalama kararı çıkarttı
Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rafiqul Alam Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın açıklamalarına tepki gösterdi.
6 Şubat'ta Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, "Bangladeş halkının işgal ve baskı güçlerine karşı kahramanca direnişinin sembolü olan Şeyh Muciburrahman'ın tarihi konutunun tahrip edilmesinin üzüntü verici olduğunu" savunmuştu.
Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın brifinginde bu açıklama sorulduğunda Rafiqul Alam, bu açıklamaları "yersiz" olarak nitelendirdi:
"Bangladeş'in içişlerine ilişkin bu açıklama beklenmedik ve yersizdir. Komşu ülkede çeşitli talihsiz durumlara tanık olduk, ancak Bangladeş başka ülkelerin içişleriyle ilgili açıklama yapmaz. Bangladeş aynı nezaketi diğer ülkelerden de beklemektedir."
Kaynak: Mepa News