Bangladeşli protestocular Başbakan Hasina'nın istifasını talep ediyor, gözler orduda
Bangladeş'teki gösteriler Temmuz ayı başlarında, tüm devlet işlerinin yarısından fazlasını belirli gruplara ayıran kota uygulamasının yeniden yürürlüğe girmesi üzerine başlamıştı.
Binlerce Bangladeşli protestocu, ölümcül polis baskısının ardından Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını talep eden kitlesel protestolar için Pazar günü Dakka'nın merkezindeki bir meydana akın etti.
Ülke çapındaki sivil itaatsizlik eylemlerinin en önemli isimlerinden biri olan Asıf Mahmud, destekçilerinden "savaşmaya hazır olmalarını" istedi.
Mahmud Pazar günü Facebook'ta "Bambu sopaları hazırlayın ve Bangladeş'i özgürleştirin" diye yazdı.
Ordu daha önceki protestoların ardından düzenin sağlanmasına yardımcı olmak için devreye girerken, bazı eski subaylar öğrenci hareketine katıldı ve eski ordu komutanı General Ikbal Karim Bhuiyan destek gösterisi için Facebook profil resmini kırmızıya çevirdi.
Bangladeş'te memurluk kotasına son verilmesini talep eden protestocular kimler?
Mevcut ordu komutanı Vekiruzzaman Cumartesi günü Dakka'daki askeri karargahta subaylara seslenerek "Bangladeş Ordusunun halkın güveninin sembolü olduğunu" söyledi.
Cumartesi günü geç saatlerde yapılan ordu açıklamasına göre Vekiruzzaman, "Ordu her zaman halkın yanında yer almıştır ve halkın iyiliği için ve devletin herhangi bir ihtiyacı olduğunda da bunu yapacaktır" dedi.
Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmedi ve ordunun protestoları destekleyip desteklemediği açıkça belirtilmedi.
Kamu hizmeti iş kotalarına karşı düzenlenen gösteriler Temmuz ayında günlerce süren kargaşaya yol açmış ve Hasina'nın 15 yıllık görev süresinin en kötü kargaşası içinde 200'den fazla kişi ölmüştü.
Askerler kısa süreliğine düzeni yeniden sağladı ancak kalabalıklar bu hafta hükümeti felç etmeyi amaçlayan topyekün bir sivil itaatsizlik hareketiyle büyük kitleler halinde sokaklara geri döndü.
Cumartesi günü yüz binlerce protestocu Dakka'da yürürken, polis büyük ölçüde gösterileri seyretmekle yetindi.
"Özgürce yaşayın"
Protestolar, yaklaşık 170 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesinde giderek daha geniş bir hükümet karşıtı harekete dönüştü.
Aralarında film yıldızları, müzisyenler ve şarkıcıların da bulunduğu Bangladeş toplumunun tüm kesimlerinden insanların yer aldığı kitle hareketinde, halkı desteğe çağıran rap şarkıları sosyal medyada geniş bir şekilde yayıldı.
Dakka'daki bir protesto alanında duvara Hasina'yı "katil" olarak niteleyen bir grafiti çizen genç bir kadın protestocu olan Sahavat, "Artık mesele iş kotaları değil" dedi.
"Bizim istediğimiz gelecek neslimizin ülkede özgürce yaşayabilmesi."
Bangladeş'teki öğrenci protestoları nasıl geniş çaplı bir krize neden oldu?
Öte yandan hükümet taraftarlarının da destek için karşı gösteriler düzenlemesi bekleniyor.
Hasina'nın iktidardaki Avami Birliği'nin genel sekreteri Ubeydul Kadir, parti üyelerinin hükümete desteklerini göstermek üzere "Dakka şehrinin tüm bölgelerinde" ve ülke çapında "her ilçede" toplanmaları çağrısında bulundu.
Kadir, "Herhangi bir çatışmaya girmek istemiyoruz" diye konuştu.
Başkent Dakka Pazar günü oldukça gergin. 20 milyon nüfuslu megakentin normalde sıkışık olan caddelerinde daha az araba ve otobüs var.
Dakka'da ve ülke çapında yüz binlerce protestocunun gösteri yapması bekleniyor.
"Tüm hazırlıkları yapın"
İlk protestoların organizasyonundan sorumlu olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler grubu ülke genelinde mitingler düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Protestolar Dakka'ya giriş noktalarında düzenlenecek ve ana mitingler Pazar sabahı kalabalığın toplandığı Dakka'nın merkezi Şahbağ Meydanı'nda yapılacak.
Grup Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada "Protestolarımızı ve mitinglerimizi barışçıl bir şekilde gerçekleştireceğiz" dedi.
"Ancak herhangi biri bize saldırırsa, buna karşı (herkesi) tüm hazırlıkları yapmaya çağırıyoruz."
Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler, yurttaşlarından hükümet üzerinde baskı oluşturmak için Pazar gününden itibaren vergi ve fatura ödemelerini durdurmalarını istedi.
Ayrıca hükümet çalışanlarından ve ülkenin ekonomik açıdan hayati önem taşıyan hazır giyim fabrikalarındaki işçilerden de grev yapmalarını istediler.
Bangladeşli öğrenciler ülke çapında sivil itaatsizlik çağrısında bulundu
76 yaşındaki Hasina 2009'dan bu yana Bangladeş'i yönetiyor ve Ocak ayında gerçek bir muhalefet olmadan yapılan bir seçimin ardından üst üste dördüncü “zaferini" kazandı.
Hasina hükümeti, hak örgütleri tarafından, muhalif aktivistlerin yargısız infazı da dahil olmak üzere, iktidarını sağlamlaştırmak ve muhalefeti bastırmak için devlet kurumlarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.
Gösteriler Temmuz ayı başlarında, tüm devlet işlerinin yarısından fazlasını belirli gruplara ayıran kota uygulamasının yeniden yürürlüğe girmesi üzerine başladı.
Kota uygulaması Bangladeş'in en üst mahkemesi tarafından kısmen geri çekildi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar