Bangladeş'te neler oluyor, protestocu öğrencilerin talepleri neler?

Bangladeş'te neler oluyor, protestocu öğrencilerin talepleri neler?

Bangladeş'te kontenjan karşıtı protestocular çatışmaların ortasında ülke çapında kepenk kapatma çağrısı yaptı.

Bangladeş'te devlet memurluğu kotalarına son verilmesini talep eden öğrenci protestocular, bu hafta yaşanan ölümcül çatışmalarda altı kişinin hayatını kaybetmesi ve yüzlerce kişinin yaralanmasının ardından Perşembe günü ülke genelinde tam bir iş bırakma çağrısında bulundu.

Yaklaşık 170 milyonluk nüfusun 32 milyonunun işsiz ya da eğitimsiz olduğu Bangladeş'te yüksek genç işsizliğine öfkelenen öğrenciler, ülkede "özgürlük savaşçıları” olarak tanımlanan bir cenahın aileleri için ayrılan yüzde 30'luk kotanın kaldırılması için baskı yapıyor.

"Özgürlük savaşçıları" ifadesi 1971'de Pakistan'a karşı verilen savaşta gazi olanlar için kullanılıyor.

Protesto koordinatörü Nahid Islam Reuters'e yaptığı açıklamada, "Tamamen kapanma planlarımıza devam edeceğiz... Tüm kuruluşlar kapalı kalacak" dedi.

Çarşamba günü ulusa sesleniş konuşması yapan Başbakan Hasina, polisin göstericileri dağıtmak için kurşun ve göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından meydana gelen ölümleri soruşturmak üzere hükümetinin bir yargı heyeti kuracağı sözünü verdi.

7 Ağustos'ta Yüksek Mahkeme'nin, 1971'de Pakistan'dan bağımsızlık savaşında savaşanların aileleri için yüzde 30'luk kontenjanın yeniden uygulanmasına hükmeden Yüksek Mahkeme kararına karşı hükümetin temyiz başvurusunu görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Hasina öğrencilerden karara kadar sabırlı olmalarını istedi.

Şiddet olayları, binlerce protestocu ile Hasina'nın iktidar partisi Avami Ligi'nin öğrenci kanadı üyeleri arasında ülke çapında yaşanan çatışmalarla alevlendi.

Polis, Salı günkü çatışmalarda ölen altı kişi arasında en az üç öğrencinin de bulunduğunu söyledi.

Gösteriler, Bangladeş'in Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmasına önderlik eden Şeyh Mucibur Rahman'ın kızı Hasina'nın protestocuların taleplerini karşılamayı reddetmesinin ardından daha da şiddetlendi.

Uluslararası Af Örgütü gibi hak örgütlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri de Bangladeş'i barışçıl göstericileri şiddetten korumaya çağırdı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.