Bangladeş'teki öğrenci protestolarında en az 173 kişi öldü

Bangladeş'teki öğrenci protestolarında en az 173 kişi öldü

Ülkede ordu şefinin kanun ve düzen durumunun "kontrol altına alındığını" söylemesinden sonra da kısıtlamalar yürürlükte kalmaya devam etti.

Bangladeş'te günlerdir devam eden öğrenci protestolarında gözaltına alınanların sayısı, Salı günü itibarıyla 1.200'e yaklaştı.

AFP'nin polis ve hastaneler tarafından bildirilen verilere ilişkin yaptığı ayrı bir sayıma göre, aralarında çok sayıda polis memurunun da bulunduğu en az 173 kişi hayatını kaybetti.

Kamu görevlerine kabulde uygulanan siyasi kotalara karşı başlayan gösteriler geçen hafta çığ gibi büyüyerek Başbakan Şeyh Hasina dönemindeki en büyük huzursuzluklardan birine dönüştü.

Gösterilere öncülük eden öğrenci grubu Pazartesi günü protestolarını 48 saatliğine askıya alırken, grubun lideri "akan kanların bedeli olarak" reform istediklerini söyledi.

Güney Asya ülkesi genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanıp her yere askerler konuşlandırılırken Perşembe gününden bu yana ülke çapında uygulanan internet kesintisi haber akışını büyük ölçüde kısıtladı.

Pazar günü Yüksek Mahkeme, Bangladeş'in Pakistan'a karşı 1971'de verdiği "bağımsızlık savaşında" yer almış "özgürlük savaşçılarının" soyundan gelenler de dahil olmak üzere belirli gruplar için tahsis edilmiş istihdam sayısını azalttı.

Ordu şefinin kanun ve düzen durumunun "kontrol altına alındığını" söylemesinden sonra da kısıtlamalar yürürlükte kalmaya devam etti.

Polis yetkilileri AFP'ye merkez ilçeler Narayanganj ve Narsingdi'de en az 200, Bogra'da ise en az 80 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Üst düzey polis yetkilileri, sanayi kenti Gazipur'da en az 168, kuzeydeki Rangpur kentinde 75 ve güneydeki Barisal'da 60 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Dakka'nın kırsal ve sanayi bölgesinde 80 kişi gözaltına alınırken, daha önce başkent için verilen en az 532 rakamına ek olarak toplam 1,195 kişi gözaltına alındı.

Salı günü Dakka'da yoğun bir askeri hareketlilik vardı. Bazı kavşaklarda kum torbalarıyla mevziler kuruldu ve önemli yollar dikenli tellerle kapatıldı.

Ancak yüzlerce triportör gibi sokaklarda daha fazla insan vardı.

AFP'ye konuşan triportör sürücüsü Hanif, "Sokağa çıkma yasağının ilk birkaç gününde triportör kullanmadım ama bugün başka seçeneğim yoktu" dedi. "Eğer yapmazsam ailem aç kalacak.”

Triportörler Güney Asya ülkelerinde bir toplu taşıma aracı olarak yaygın şekilde kullanılıyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.