Başbakan Hamduk'un istifası sonrası Sudan'ı ne bekliyor?
Sudan'da darbe sonrası halen istikrarlı bir sürece girilemezken, Başbakan Abdullah Hamduk'un istifası sonrası belirsizlik arttı.
Sudan'da darbe sonrası halen istikrarlı bir sürece girilemezken, Başbakan Abdullah Hamduk'un istifası sonrası belirsizlik arttı.
Gazeteci Mat Nashed'in El Cezire'de yayınlanan analizinde, Hamduk'un istifasının temel sebebi olarak, cuntanın lideri Abdulfettah el Burhan'ın, baskıların merkezlerinden biri olan istihbarat teşkilatını yeniden eski konumuna getirmesi ve Hamduk'un kabine üyelerini belirlemesine izin vermemesi gösterildi.
Hamduk'un istifası sonrası cuntanın, yabancı yardımların yeniden aktif hale gelmesi ve protestocuların tepkilerinin azaltılması için, kamuoyunca kabul görecek yeni bir sivil lider arayışında olduğu kaydedildi. Bu ismin, Hamduk'un eski Maliye Bakanı İbrahim el Bedavi olabileceği belirtildi. El Bedavi'nin bu teklifi kabul edip etmeyeceği ise kesin değil. Aynı zamanda cuntanın, protestoların gayrimeşru ve marjinal bir hal almasını istediği ve bunu sağlayacak adımlar atabileceği dile getiriliyor.
Sudanlı analistler, darbe sonrası istikrarın sağlanamamasının cunta içinde de çatlağa yol açabileceğini ve subayların Abdulfettah el Burhan'ı devirmek isteyebileceğini vurguluyor.
Muhalefetin kanaati ise, sokak gösterilerine yekvücut olarak destek verilmesi. Sokak gösterileriyle ve siyasi temaslarla beraber, Batılı ülkelerin cunta güçlerine daha çok baskı uygulamasının sağlanabileceği düşünülüyor.
2019 ve 2021 Darbeleri
30 yıllık Ömer Beşir yönetimi 2018'de başlayan protestolarla sarsılmaktaydı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da desteklenen General Ahmed Avad ibn Avf önderliğinde ordudaki darbeciler 11 Nisan 2019'da yönetime el koyarak Ömer Beşir dönemine son verdiler.
Değişken ittifaklar arasında: Sudan, ABD ile yakınlaşmak istiyor
Darbenin ardından askeri yönetim meşruiyet tesisi amacıyla yönetimin sivil bir kanadını da oluşturdu. Fakat 2021'de iki kanat arasında anlaşmazlık çıktığı gözlemlendi. Sivil kanat yönetimin kendilerine devrini isterken askeri kanat ülkede 2023'te gerçekleştirilmesi planlanan seçimlerin ardından seçilen sivil hükümete yetkileri tam olarak devretmek istediklerinde diretti.
Bu gerilim neticesinde ilk olarak 21 Eylül 2021'de başarısız bir darbe girişiminde bulunuldu.
Gerilimin sürmesi ve sivil kanadın halkı askeri kanada karşı harekete geçirme çabaları üzerine 25 Ekim 2021'de yönetimin askeri kanadı askeri bir darbeyle sivil kanadı devirdi.
Başbakan Hamduk ilk olarak görevi bırakırken, ardından cunta ile uzlaşarak görevine döndü, bir süre sonra ise tekrar istifa etti.
Ülkede gerilim halen devam ediyor.
Kaynak: Mepa News