Başbakan Hariri'nin istifa ettiği Lübnan'da hararet dinmiyor
Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin 13 gündür ülke genelinde yaşanan gerginliğin ardından istifa etmesinin ertesi gününde halk sokaklarda gösterilerini sürdürdü.
Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin 13 gündür ülke genelinde yaşanan gerginliğin ardından istifa etmesinin ertesi gününde halk sokaklarda gösterilerini sürdürdü.
Siyasi ve ekonomik krizden nasıl çıkılacağı konusundaki belirsizlikler ışığında protestocular her ne kadar söz konusu istifanın sokakları terk etmek için yeterli olmadığını duyursa da dün sabah yollar açılmış ve trafik normale dönmüştü. Ancak bu durum sadece 12 saat sürdü. Protestocular sokaklardan ayrılmayacaklarını, devrimin yalnızca hükümeti devirmeyi amaçlamadığını ve ana talepleri olan siyasi sınıfın tüm bileşenleri görevden ayrılana kadar hareketlerine devam edeceklerini vurguladı.
Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre ülkenin kuzeyindeki Abdeh bölgesinde göstericilerle ordu güçleri karşı karşıya geldi. Söz konusu gerilimde bazı yaralanmalar yaşandı.
Halk ne istiyor?
Talepler bölgeden bölgeye ve bazen de kişiden kişiye göre değişirken, çoğu protestocu bir sonraki aşamada bir uzmanlar hükümetinin oluşumu, erken parlamento seçimlerinin yapılması, yağmalanan fonların geri kazanılması ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin yasaların çıkarılması gerektiğini savunuyor.
Lübnan, 17 Ekim'den bu yana tüm bölgelerde yolların yanı sıra banka, okul ve üniversitelerin de kapanmasına neden olan, ülkede daha önce eşi benzeri görülmemiş bir halk hareketine tanık oldu.
Avn’dan Hariri’ye çağrı
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, dün istifasını sunan Başbakan Saad Hariri’den yeni hükümet kuruluncaya dek görevde kalmasını istedi.
Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabına göre Avn, Maronit Birliği’nden bir heyetle yaptığı görüşmede, “Lübnan temiz bir hükümete sahip olacak” dedi. Gerçekleşen hareketin büyük reform kapısını açtığını dile getiren Avn, “Eğer önümüzde engeller olursa, insanlar meydanlara geri döner” ifadesini kullandı.