Batı Şeria'da neler oluyor?
İsrail saldırıları şu ana kadar Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yoğunlaştı.
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yürürlüğe girmesinden sadece iki gün sonra Batı Şeria'daki Cenin kentinde yeni bir askeri operasyon başlattı.
Bu haberde Gazze'ye yönelik saldırının ardından Batı Şeria'da neler olduğunu anlamaya çalışacağız:
İsrail'in “Demir Duvar” operasyonu ne zaman başladı?
İşgalcilerin “Demir Duvar” adını verdiği İsrail operasyonu, ordu, polis ve İç Güvenlik Teşkilatı'ndan (Shin Bet) yüzlerce askerin katılımıyla Salı günü başladı.
Bu güçler zırhlı araçlar, buldozerler ve insansız hava araçları desteği altında Cenin'i işgal etti.
Tel Aviv operasyon için belli bir müddet açıklamadı, ancak bazı İsrailli yetkililer operasyonun devam edeceğini ve aylarca sürebileceğini ifade ediyor.
Çatışmaların yaşandığı ana bölgeler nereler?
İsrail saldırıları şu ana kadar Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yoğunlaştı.
İsrail ordusu, işgal güçleri ile direnişçiler arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Cenin mülteci kampının yanı sıra Burkin, Kabatiye, Arraba ve Fahma gibi yakın kasabaları da işgal etti.
Askeri operasyona paralel olarak, işgal güçleri yeni askeri kontrol noktaları kurarak ve Filistinlilerin hareketleri üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştırarak Batı Şeria'yı bir kez daha böldü.
Şehit ve yaralı sayısı ne kadar?
Bugün (Perşembe) itibariyle, İsrail'in devam eden saldırılarında 12 Filistinli hayatını kaybetti ve 50'den fazla Filistinli yaralandı, hayatını kaybedenlerin çoğu Cenin mülteci kampından.
İşgal güçleri ayrıca Cenin mülteci kampında onlarca Filistinliyi tutukladı ve yüzlercesini evlerini terk etmeye zorladı.
Neden şimdi?
Associated Press'e göre askeri harekat, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, hükümeti ile Hamas'ın ateşkes ve esir takası anlaşmasına varmasının ardından aşırı sağın baskısıyla karşı karşıya kaldığı bir döneme denk geliyor.
Bu bağlamda Wall Street Journal, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a karşı yürüttüğü savaş boyunca ikincil bir cephe olarak gördüğü Batı Şeria'ya odaklandığını belirtti.
Gazete, Cenin'deki askeri operasyonun zamanlamasını İsrail'in aşırı sağcı yetkililerinin Hamas'la varılan ateşkes anlaşmasından duydukları hayal kırıklığına bağladı ve Batı Şeria'da askeri gerilimi artırmaya çalıştıklarını ifade etti.
İsrail'in operasyondaki hedefleri neler?
Cenin'deki askeri operasyonu yorumlayan Başbakan Binyamin Netanyahu, "İsrail'in İran eksenine ve onun Gazze, Suriye, Lübnan, Yemen ve Batı Şeria'daki vekillerine karşı operasyonlara devam ettiğini" söyledi.
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Cenin'e yapılan saldırının yerleşimcileri ve 700.000 yerleşimcinin yaşadığı yerleşimleri korumak için güçlü ve sürekli bir hamlenin başlangıcı olacağını söyledi.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ise ordunun Gazze'de aldığı “dersleri” şu anda Batı Şeria'da uyguladığını söyledi ve “terörizm olarak adlandırdığı şeyin Cenin kampına geri dönmemesini sağlamak ve İsrail'e karşı doğudan bir ‘terör cephesi’ kurulmasını önlemek için çalışıldığını” sözlerine ekledi.
Filistin Yönetimi ve grupların tutumu nedir?
Filistin Dışişleri Bakanlığı Cenin'e yönelik saldırıyı kınadı ve İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etme planları konusunda uyarıda bulundu.
Uygulamada, İsrail askeri operasyonu başladığında, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerini Cenin mülteci kampından geri çekti ve bunu "İsrail güçleriyle çatışmadan kaçınmak" için yaptığını ifade etti. Ancak Mahmud Abbas rejimine bağlı güçler kamp içinde ve dışında direnişçileri hedef almaya ve tutuklamaya devam etti.
Hamas, Filistin Yönetimi'nin işgal güçlerinin Cenin'e yönelik saldırısına katılmasını "Filistin halkına karşı işlenmiş bir suç ve şehitlerin kanının hiçe sayılması" olarak nitelendirdi.
İslami Cihad Hareketi tarafından yapılan açıklamaya göre de Filistin Yönetimi ve güvenlik güçlerini, Cenin kampını 40 günden fazla bir süre boyunca kuşatarak "işgale sunduğu hizmetlerin ardından bu saldırıya katılmaktan ve suç ortaklığı yapmaktan" sorumlu tutuldu.
İsrail saldırısının beklenen yansımaları ne olacak?
Analistler, Cenin ve Batı Şeria'daki diğer bölgelerdeki askeri operasyonun direniş altyapısını yok etmeye yönelik bir girişim olduğunu belirterek, saldırının daha sonra direnişçilerin aktif olduğu diğer kampları da kapsayabileceğini ifade ediyor.
Uzmanlar, İsrail'in bu askeri harekatının bölgedeki yerleşimlerin sayısının artmasına neden olabileceğini ve Netanyahu hükümetindeki bakanlar tarafından savunulan ilhak planının uygulanmasının önünü açabileceğini kaydetti.
Associated Press ise Batı Şeria'da yaşananların Gazze'deki ateşkes anlaşmasına zarar verebileceğini aktardı.
İsrail önümüzdeki dönemde Batı Şeria'dan büyük saldırılar gelebileceğini söylediği için operasyon ters etki de yaratabilir.
Filistinli direniş grupları ise İsrail'in mevcut askeri harekatının Filistin halkının iradesini ve direnişini kıramayacağını vurguladı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera