Batı ve Orta Afrika'da 55 milyon insan açlıkla karşı karşıya
BM kuruluşları, çift haneli enflasyon ve durgunlaşan yerel üretimin açlık krizinin başlıca nedenleri olduğunu söylüyor.
Birleşmiş Milletler kuruluşları, artan fiyatların gıda krizini körüklemesi nedeniyle Batı ve Orta Afrika'da önümüzdeki aylarda yaklaşık 55 milyon insanın karınlarını doyurmakta zorlanacağı uyarısında bulundu.
Dünya Gıda Programı (WFP), BM çocuk kuruluşu UNICEF ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Cuma günü yaptıkları ortak açıklamada, Haziran-Ağustos aylarındaki kıtlık döneminde açlıkla karşı karşıya kalanların sayısının son beş yılda dört kat arttığını belirtti.
Çift haneli enflasyon ve durgunlaşan yerel üretim gibi ekonomik zorlukların, bölgede tekrar eden çatışmaların ötesinde, krizin başlıca nedenleri haline geldiğini söyledi.
Ve Nijerya, Gana, Sierra Leone ve Mali'nin krizden en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alacağı kaydedildi.
Mehmet Emin Akın ile söyleşi: Afrika, insani yardım ve ötesi
BM kuruluşları, başlıca temel tahılların fiyatlarının bölge genelinde beş yıllık ortalamaya kıyasla yüzde 10'dan yüzde 100'e kadar yükselmeye devam ettiğini söyledi.
Durumun özellikle kuzey Mali'de endişe verici olduğu ve burada yaklaşık 2.600 kişinin felaket boyutunda açlık yaşayabileceği belirtildi.
WFP'nin Batı Afrika Bölge Direktörü Margot Vandervelden, "Harekete geçme zamanı şimdi. Durumun kontrolden çıkmasını önlemek için tüm ortakların adım atmasına ihtiyacımız var” dedi ve ekledi:
"Batı Afrika'nın geleceği için dayanıklılık inşasına ve uzun vadeli çözümlere daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor"
Yetersiz beslenen çocuklar
Gıda kıtlığı aynı zamanda "endişe verici derecede yüksek" yetersiz beslenme seviyelerine yol açmış ve çocuklar bu durumdan oldukça kötü bir şekilde etkilenmiş durumda.
BM kurumları, 6 ila 23 ay arasındaki her 10 çocuktan 8'inin optimal büyüme ve gelişme için gerekli olan asgari gıda miktarını tüketmediğini belirtti.
Ayrıca beş yaşın altındaki yaklaşık 16.7 milyon çocuğun akut olarak yetersiz beslendiğini ve her üç haneden ikisinden fazlasının sağlıklı beslenemediğini belirtti.
UNICEF Bölge Direktörü Gilles Fagninou, "Bölgedeki çocukların tam potansiyellerine ulaşabilmeleri için, her kız ve erkek çocuğun iyi beslenmesini ve bakım görmesini, sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamasını ve doğru öğrenme fırsatlarına sahip olmasını sağlamamız gerekiyor" dedi.
"Çocukların yaşamlarında kalıcı bir fark yaratmak için çocuğun durumunu bir bütün olarak ele almalı ve eğitim, sağlık, su ve sanitasyon, gıda ve sosyal koruma sistemlerini güçlendirmeliyiz" diye ekledi.
Bölgenin gıda ithalatına olan yoğun bağımlılığı, özellikle Gana, Nijerya ve Sierra Leone gibi yüksek enflasyonla mücadele eden ülkeler için durumu daha da zorlaştırmaktadır.
FAO'nun Batı Afrika Alt Bölge Koordinatörü Robert Guei, "benzeri görülmemiş gıda ve beslenme güvensizliğine yanıt vermek için" yerel gıda üretimini artıracak ve çeşitlendirecek politikaların uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Mepa News