Belarus Rusya ile nükleer tatbikatın ikinci aşamasına katıldı
Üç NATO ülkesi olan Polonya, Litvanya ve Letonya ile sınır komşusu olan Belarus tatbikatın nerede yapıldığını ya da ne tür silahların kullanıldığı açıklamadı.
Belarus Pazartesi günü yaptığı açıklamada ordusunun, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in taktik nükleer silahların konuşlandırılması talimatı verdiği Rus tatbikatlarının ikinci aşamasına katıldığını duyurdu.
Tatbikatların ilk aşaması geçtiğimiz ay Rusya'nın güneyinde gerçekleştirilmiş ve nükleer uzmanlar Putin'in Batı'yı Ukrayna'daki savaşa daha derinlemesine müdahil olmaktan caydırmak için bir uyarı sinyali verdiğini söylemişlerdi.
Belarus Savunma Bakanı Korgeneral Viktor Khrenin tatbikatların "misilleme silahları olarak adlandırılan silahları kullanmaya hazır olma durumumuzu arttırmak" için proaktif bir önlem olduğunu söyledi.
Khrenin, "Şimdi, her zamankinden daha fazla, hem ülkemize hem de Rusya ve Belarus arasındaki Birlik Devletine yönelik her türlü tehdide yanıt vermeye kararlıyız" dedi.
Tatbikatın nerede yapıldığını ya da ne tür silahların kullanıldığını söylemedi. Belarus üç NATO ülkesi olan Polonya, Litvanya ve Letonya ile sınır komşusu.
"Bölgesel güvenlik konularında herhangi bir gerilim yaratma amacımız yok. Üçüncü ülkelere ya da başka herhangi bir ülkeye askeri tehditler yöneltmiyoruz" diye ekledi Khrenin.
Rusya Ukrayna yakınlarında nükleer askeri tatbikata başladı
"Biz barışçıl bir devletiz, kimseyi tehdit etmiyoruz ya da kimseyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama barutumuzu kuru tutacağız!"
Putin ve Belarus lideri Alexander Lukashenko geçen yıl Rusya'nın bazı taktik nükleer silahlarını Belarus'a taşıyacağını açıklamıştı. Bunlar, tüm düşman şehirlerini yok etmeyi amaçlayan uzun menzilli stratejik silahların aksine, savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış savaş başlıklarıdır.
Bazı Batılı analistler taktik nükleer silahların, konvansiyonel güçlerinin ilk iki yılda zorlandığı Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Moskova'nın düşüncesinde daha büyük önem kazandığına inanıyor.
Teorik olarak böyle bir silahın kullanılması Batı'da tam anlamıyla bir nükleer savaşa yol açmadan şok etkisi yaratabilir, ancak bir tırmanma döngüsünü tetikleme riski çok büyük olacaktır. Putin savaşın ilk gününden bu yana Batı'yı Rusya'nın nükleer cephaneliğinin büyüklüğü ve gücü konusunda defalarca uyardı.
Putin Batı'yı caydırmak için taktik nükleer tatbikat emri verdi
Moskova daha önce Belarus'la tatbikat yapılacağını duyurmuş olmasına rağmen Rusya'dan tatbikatla ilgili herhangi bir bilgi gelmedi.
Reuters tarafından teyit edilen coğrafi konuma göre geçen ay ilk aşama güney Rusya'nın Akhtubinsk bölgesinde gerçekleşti ve İskender ve Kinzhal füzelerini içeriyordu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'da Moskova'ya karşı savaşmak üzere Avrupa birlikleri gönderme olasılığını gündeme getirmesi ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'ın Kiev'in Rusya içindeki hedefleri vurmak için Londra'nın sağladığı silahları kullanma hakkı olduğunu söylemesinin ardından tatbikatların "Batı başkentlerindeki kızgın kafaları soğutacağını" umduğunu söyledi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar