Belçika Mahkemesi: PKK'nın faaliyetleri 'silahlı mücadele' kapsamında

Belçika Mahkemesi: PKK'nın faaliyetleri 'silahlı mücadele' kapsamında

Belçika Mahkemesi, PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" hükmetti.

Belçika Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" hükmetti.

Belçika Mahkemesi, PKK'nın Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında olduğu 36 kişinin yargılandığı davada karar açıkladı.

Mahkeme, "terör faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra çocuk yaştakilerin kaçırılması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ölüm tehdidinde bulunmakla" yargılanan PKK üye ve yöneticilerinin yaptıklarının "terör eylemi" olmadığına hükmetti. Kararın gerekçesinde, "silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez" denildi. Federal Savcılığın karara itiraz etme hakkı var. 

2006'da başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2015'te dava açılmıştı. Davada PKK üyeleri, "Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakilere Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermekle" suçlanıyordu. Sanıklara yönelik suçlamalar arasında "sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamak" da yer alıyordu.

PKK, AB'nin terör örgütleri listesinde. Liste Belçika'yı da bağlıyor.

Dışişleri'nden kınama


[Fotoğraf: AA]

Karara, Türk Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Belçika’da yerleşik PKK terör örgütüyle iltisaklı 36 özel ve tüzel kişiye karşı Belçika Federal Savcılığı tarafından başlatılan ve 2010'dan bu yana süren soruşturmada yetkili Soruşturma Dairesinin, Federal Savcılığın davanın Ceza Mahkemesine sevkine yönelik talebini reddettiği öğrenilmiştir" denildi.

Açıklama şöyle:

"Bu kararı, terörle mücadelede ilkesiz bir tutumun ve PKK terör örgütünün bugüne kadar Belçika'da rahatça faaliyet gösterebilmesine imkân sağlayan zihniyetin açık ve yeni bir göstergesi olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz.

Belçika yargısının, 2010'dan bu yana hukuk ilkelerine uymayan bir şekilde sürüncemede bırakılan bu davada bugün yaşanan vahim yanlışı düzeltecek adımları gecikmeksizin atmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.