Berat Albayrak 'Yeni Ekonomi Programı'nı açıklıyor

Berat Albayrak 'Yeni Ekonomi Programı'nı açıklıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklayacağı Orta Vadeli Program'ın "Yeni Ekonomi Programı" adıyla hazırlandığı bildirildi.

NTV'nin haberine göre yeni program üç yıllık olacak ve 2019-2021 yılları arasında geçerli olacak.

Programın ana mesajlarıysa dengelenme, disiplin ve değişim olarak belirlendi.

Bakan Albayrak, programın açıklanması öncesinde dün iş dünyasından isimlerle bir araya geldi.

Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye, 2012-2013 yılları arasında ekonomide bir başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini kazanmış bir oyuncudur. Önümüzdeki 3 yıllık programı yazarken ana motivasyon kaynağımız yeni bir başarı hikayesi yazma hedefimiz var."

"Birçok paydaşın katkı koyduğu bir OVP oldu."

"Türkiye özellikle 2013 yılından sonra yaşadıklarımıza baktığımızda, iç ve dış sınamalara maruz kaldığına hepimiz gördük. 2013 mayısında Türkiye, tarihinin en önemli ekonomik gelişimini yaşıyordu. Ancak, Gezi  olaylarıyla başlayan süreç, 17-25 Aralık süreci ve terör saldırıları, bölgemizde yaşananlardan sonra 15 Temmuz hayata geçti. Bu süreçler Türkiye'yi hedef aldı."

"Nihayet başkanlık sistemi ve 24 Haziran ile birlikte ekonomik değişikliklerle ilgili çok güçlü bir yetki aldık. Derin siyasi ve ekonomik kırılmalardan geçtiğimiz bir dönemdi."

"10 Ağustos'ta doğrudan ekonomimizin ve para birimimizin hedef alınmasıyla bu sürecin bir hedefi olduk. Ülkemizi güçlenerek çıkarmak için bu süreçten bu güçlü programı hayata geçireceğiz."

3 ana temel

"Bu süreci sadece kendi aklımızla değil, toplumun tüm kesimleriyle kurduk. YEP'in tedbirleri kapsayan bir program olmasını sağladık. Sizlere açıkladığımız bu programımız üç ana temel üzerine oturdu. Dengelenme, disiplin ve değişim."

"Bu süreç, tüm bu çerçeve, ekonomimizin temel alanlarında daha sürdürülebilir bir modele geçmeden önce bu yıldan başlayarak 2019 ve 2020 döneminde ekonomik bir dengelenme yaşayacağımız yol haritasını koyuyor."

Toplum genelinde de bir desteğe ihtiyacımız var

"Hayata geçireceğimiz politikalarla büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı hale getireceğiz. 2018'de büyüme 3.8, 2019'da 2.3, 2020'da 3.5 olacak."

"Merkez Bankası, elindeki tüm araçları kararlı bir şekilde bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek ancak hepimizin malum, enflasyonla mücadelede başarılı olmak için yeterli değil. Toplum genelinde de bir desteğe ihtiyacımız var."

"Enflasyonla topyekun mücadele programını hayata geçireceğiz. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar yakından izlenerek enflasyon ile çok daha etkin mücadele ortaya konulacak."

"Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için yüzde 9,8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021'de yüzde 6'ya inmesi bekleniyor. "

"Faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranıını 2020'de yüzde 1'e yükselteceğiz.  Bütçe açığı da sırasıyla 1,8,1,9, 1,7 olarak gerçekleşecek. "

"Cari açığın düşürülmesi dengelenme sürecinin yaşadığı bir diğer unsur. ;Cari açıktaki düşüş devam edecek. Cari açığın GSYH'ye oranının 2019'da yüzde 3,3, 2020'de yüzde 2,7, 2021'de yüzde 2,6 öngörülüyor."

"2021'de enflasyonu yüzde 6'ya indireceğiz."

16 milyarlık tasarruf hedefi

"Yeni ekonomi programımız daha öncekilerden farklı aksiyonlarını sizlere vermek istiyorum. Kamu maliyesi dönüşüm ve değişim ofisi oluşturulacak. Bu ekip sürekli sahada olacak. Alınacak tedbirlerle 2019'da 60 milyar TL'lik tasarruf sağlanacak. 16 milyar TL gelir artırımı elde edilecek."

Vergi sistemi değişecek

Vergi sistemini daha adil hale getirebilmek içni önemli adımlar atacağız. İstisna, muafiyet ve indirimler yeniden gözden geçirilecek. Taşınmaz değerleme sistemini kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacak süreci hayata geçireceğiz. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.