Bernard Henri Levy Ukrayna'da
Adı çeşitli savaş bölgeleriyle anılan ve eleştirilere konu olan Bernard Henri Levy, Ukrayna'nın Odessa şehrinde görüntülendi.
Adı çeşitli savaş bölgeleriyle anılan ve eleştirilere konu olan Bernard Henri Levy, Ukrayna'nın Odessa şehrinde görüntülendi.
Gazeteci Mark MacKinnon, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Levy'nin Ukrayna'da olduğunu ifade etti.
Şehirde Levy'ye denk geldiğini söyleyen MacKinnon, tartışmalı ismin Odessa sokaklarında gezdiğini gösteren bir fotoğraf paylaştı.
Fotoğrafta, Levy'nin çevresinde askeri kamuflajlı ve silahlı kişilerin de yer aldığı görülüyor.
Random BHL sighting! (In Odessa…) pic.twitter.com/bIEWKGMmxa
— Mark MacKinnon (@markmackinnon) March 14, 2022
Bernard Henri Levy kimdir?
Bernard Henry Levy 1948'de o dönemde Fransa'nın sömürgesi olan Cezayir'in Oran şehrine bağlı Beni Saf kasabasında Yahudi bir ailede doğdu.
Levy'nin Sefarad Yahudisi olan ailesi 15. yüzyılda İspanya Krallığı'ndan Yahudilerin kovulması üzerine Müslümanların kabul ettiği Yahudilerden gelmektedir.
Levy'nin babası Andre Levy, 2. Dünya Savaşı'na Fransız askeri olarak katılan zengin bir iş adamıydı. Levy'nin doğumundan sonra ailesi Fransa'nın başkenti Paris'e yerleşti.
Levy eğitimini sürdürürken 1968'de Paris'teki öğrenci eylemlerinde yer aldı.
68 Kuşağı'ndan Taliban'a: Dünyaya damga vuran 7 öğrenci hareketi
Bangladeş serüveni
1971'de 'École Normale Supérieure' kurumundan felsefe alanında yüksek öğretim mezunu oldu. Aynı tarihte yaşanan Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılma savaşı, kendi ifadesine göre ilgisini çekti. Bangladeş'i destekleyen Levy, Bangladeş'e savaş muhabiri olarak gitti. İddialara göre ise Levy'i görevlendiren Fransa istihbaratıydı.
Savaşın ve bağımsızlığının ardından Bagladeş'te kalan Levy, yeni kurulan Bangladeş Ekonomi ve Planlama Bakanlığı'nda memur olarak çalıştı. 1973'te Levy ilk kitabı olan 'Bangladeş, Devrimde Milliyetçilik'i yazdı.
Ardından Fransa'ya dönen Levy Strasbourg Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu ve burada epistemoloji alanında ders vermeye başladı. Bu esnada 'Yeni Filozoflar' okulunu kurdu. 1968 öğrenci eylemlerinde yer alan ama sonuçlarından hayal kırıklığına uğrayan bir grup arkadaşıyla Marksist öğretinin ahlaki eleştirisine girişti.
Bosna'daki rolü
1981'de en ünlü kitabı sayılan 'L'Idéologie Française'i (Fransız İdeolojisi) yazdı. Bu kitabında Fransızların Fransa tarihine yaklaşımını örneklerle eleştiren Levy, milliyetçilik uğruna Fransa'da tarihçilerin tarihi çarpıtmasından yakındı ve Fransız sosyalistlerinin de aynı hataya düştüğünü belirtti. Levy'nin bu kitabı Fransa'da büyük ilgi gördü.
1992-1995 döneminde yaşanan Bosna-Hersek Savaşı'nda ülkeyi ziyaret eden Levy Batılı ülkelere bu savaşa müdahil olmaları çağrısında bulundu. Bir yandan da Boşnakların mücadelesinin İslami değil seküler bir çizgide kalması gerektiğini vurguladı.
Ahmed Şah Mesud ile ilişkisi
1998'de Afganistan'ın Taliban karşıtı Kuzey İttifakı'nın kontrolündeki kuzeydoğusunu ziyaret etti. Ahmed Şah Mesud ile görüşen Levy, Taliban'a karşı savaşlarında Mesud güçlerine desteğini ilan etti. Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un iddiasına göre Levy babasına "Özgürlüğünüz için savaştığınızda, bizim özgürlüğümüz için de savaşırsınız." diyerek Mesud'un savaşını övdü.
Mesud'un Avrupa'da kendisine destek bulmasında ve ilerleyen yıllarda ABD ile beraber Taliban'a karşı savaşacak güçleri teşkil etmesinde, Levy ile olan ilişkisi önemli rol oynadı.
Yine ilerleyen süreçte Mesud'un anısında Levy'nin girişimleriyle Fransa'da bir levha yerleştirildi.
ABD'ye desteği ve İslam karşıtlığı
Levy 2000'li yıllarda küresel çapta solculuğu "ABD karşıtı" olmakla eleştiren açıklamalarıyla dikkat çekti. 2000'li yıllarda ABD'nin güttüğü "agresif ve müdahaleci dış politikayı" ve "ulus inşası projelerini" destekleyen açıklamalar yaptı.
2006'da Avrupa'da peçenin yasaklanmasını istedi. 2008'de Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan savaşta Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ile röportaj gerçekleştirdi, Gürcistan'a desteğini açıkladı.
Libya'daki rolü ve Fransa'yı savaşa ikna süreci
Levy 2011'de, kendisi gibi Sefarad Yahudisi olan dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye Fransa'nın Libya'daki savaşa müdahil olmasına yönelik ısrarlı çağrılarıyla dikkat çekti. Bu süreçte baştan Sarkozy'nin Libya'ya müdahale için Levy ile anlaşarak Levy'nin "aydın" sıfatını istismar ettiği de iddia edilmektedir.
Levy ardından gerçekleşen ve Fransa'nın da dahil olduğu NATO'nun Libya'ya müdahalesini övdü, 2011 yılında Libya Savaşı'na dair bir kitap yazarken 2012'de ise aynı savaşa dair bir belgesel yayınladı.
2011'de arkadaşı ve IMF başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın Manhattan'daki bir otelde bir hizmetçiye cinsel saldırıda bulunmakla suçlanması üzerine arkadaşını savunan bir yazı yazması tepki çekti.
Irak, Suriye ve PKK
2015'ten itibaren Levy dikkatini Irak, Suriye ve Kürtlere yöneltti. Irak'taki peşmergelere ve PKK'ya desteğini ilan etti. 2016'da Bernard-Henri Lévy'nin yeni belgesel filmi Peşmerge, Cannes film festivali tarafından resmi seçkisine özel gösterim olarak seçildi.
Levy "Yahudilerin Kürtleri desteklemek için özel bir yükümlülüğü var Yıllardır ortak medeniyetimizin değerlerini savunmak için kanınızı döktünüz. Şimdi özgür ve bağımsız yaşama hakkınızı savunma sırası bizde” dedi.
Levy'nin bu faaliyetleri o dönemde Batı kamuoyunda PKK'ya yönelik sempati doğmasında başat rol oynadı.
2019'da yayınladığı 'İmparatorluk ve Beş Kral: Amerika'nın Çekilmesi ve Dünyanın Kaderi' isimli kitabında ABD'nin başka coğrafyalara müdahalelerinin, işgal harekatlarının haklı ve faydalı olduğunu savundu. ABD'nin diğer coğrafyalardan çekilmesinin o bölgelerde demokrasilerin aleyhine olacağını iddia etti.
Yeniden Afganistan
Levy'nin ismi Taliban'ın Afganistan'da kazandığı zaferin ardından yeniden dünya gündemine geldi. Levy, Ahmed Şah Mesud'un Pençşir Vadisi'nde birkaç bin milis bulunduran ve Taliban'a teslim olmayan oğlu Ahmed Mesud'a (1989-) desteğini açıklayarak Batılılara Ahmed Mesud'a destek olmaları çağrısında bulundu.
Bazı uzmanlar ise Ahmed Mesud'u savaşmaya yönlendirenin Levy olduğunu belirtti. Taliban'ın Kabil'i almasından önce de Levy Ahmed Mesud'a desteğini açıklamış ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u ziyaretini organize edip görüşmelerinde de yer almıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, oğul Şah Mesud'u kabul etti
Levy kimilerince Ahmed Mesud'un Batı'ya açılan kapısı olarak görülürken kimilerince de Ahmed Mesud'u Taliban'a karşı kışkırtıp Afganistan'daki savaşı uzatmaya çalışmakla suçlanıp kınandı.
2004'te servetinin 150 milyon Euro'ya ulaştığı belirtilen Levy'nin o tarihten bu yana daha da zenginleştiği tahmin ediliyor.
Levy'nin akademik bir kimlikle diğer coğrafyalara müdahil olma, yön verme ve savaş kışkırtma çabaları geçmişten bu yana eleştiri konusu olmuştur. Levy'nin ABD ve bazen de Fransa yönetimlerince kullanıldığı, bu devletlerin Levy'nin taşıdığı "aydın" sıfatını istismar ederek politikalarını önce Levy'e dillendirdikleri, bu şekilde kamuoyunu etkilemeye çalıştıkları ve karşılığında Levy'e çeşitli menfaatler sundukları iddia edilmektedir.
Kaynak: Mepa News