Beyrut'u yıkıma götüren patlayıcılar nereden geldi?
Beyrut Limanı'nda meydana gelen ve şehirde büyük bir yıkıma yok açan patlayıcıların nereden geldiği sorusu gündeme oturdu.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün yaşanan patlamanın ardından akıllarda birçok soru işareti oluştu.
Özellikle, Beyrut Limanı'nda meydana gelen ve şehirde büyük bir yıkıma yok açan patlayıcıların nereden geldiği sorusu gündeme oturdu.
Yetkililer, patlamaya limandaki depolarda tutulan 2750 ton amonyum nitratın yol açtığını belirtiyor. Amonyum nitrat, suni gübre ve patlayıcı yapımında kullanılıyor.
Amonyum nitrat nereden geldi?
Beyrut Limanı'ndaki 12 numaralı hangarda bulunan amonyum nitrat, ülkeye 2013 yılının Eylül ayında geldi.
Amonyum nitrat, Rus vatandaşlarının mülkiyetinde olduğu bilinen Moldova bayraklı 'Rhosus' gemisi tarafından, Gürcistan'dan Mozambik'e taşınıyordu. Gemi, iddiaya göre Akdenizde teknik aksaklıklar yaşadıktan sonra Beyrut Limanı'na demirledi.
Lübnanlı yetkililerin geminin sefere çıkmasına izin vermemesinin ardından, geminin sahipleri ve mürettebatı gemiyi kaderine terk etti. Öne sürülen bilgilere göre geminin yükü limana indirildi ve yaklaşık 7 sebedir 2750 ton amonyum nitrat Beyrut Limanı'nda bekliyordu. Lübnanlı yetkililerin, patlayıcıların limandan taşınması için yargıya ve hükümete dönük girişimleri sonuçsuz kalırken, amonyum nitrat limanda kalmaya devam etti.
Yerel kaynaklar, amonyum nitratın bölgeye gelmesinin ve 7 yıl limanda bekletilmesinin, İran destekli Şii milis örgüt Hizbullah'ın silah üretim programıyla da irtibatlı olabileceği görüşünde.
Patlamanın sebebine dair şimdiye kadar resmi ağızlardan yapılan açıklamalar bu paraleldeyken, Beyrut'taki patlamanın gerçek sebebi uzun süre daha su yüzüne çıkmayacağından endişe edliyor.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera