Biden ve Starmer Ukrayna için uzun menzilli silah desteğini görüşecek

Biden ve Starmer Ukrayna için uzun menzilli silah desteğini görüşecek

Biden'ın, Ukrayna'nın ABD teknolojisini kullanan İngiliz ve Fransız füzelerini konuşlandırmasına izin vermeye hazır olduğu ifade ediliyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Başkan Joe Biden Cuma günü, ABD'nin Ukrayna politikasında değişikliklere neden olabilecek başkanlık seçimlerinden önceki son görüşmelerinde, Kiev'in Rusya'ya karşı uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verilip verilmeyeceğini tartışacaklar.

Kiev, Washington ve Londra'yı bu ülkeler tarafından üretilen silahların kullanılmasına getirilen kısıtlamayı kaldırmaya zorlarken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'ya bu konuda yeşil ışık yakmanın NATO'nun Moskova ile "savaşta olduğu" anlamına geleceği uyarısında bulundu.

İngiliz medyası, nükleer bir çatışmanın fitilini ateşlemekten çekinen Biden'ın, Ukrayna'nın ABD teknolojisini kullanan İngiliz ve Fransız füzelerini konuşlandırmasına izin vermeye hazır olduğunu ancak ABD'nin kendi üretimi olan füzeleri kullanmayacağını bildirdi.

Söz konusu görüşme, Biden'ın görev süresinin dolmak üzere olduğu ve Kasım ayındaki ABD seçimlerinin Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasında geçeceği bir döneme denk geldi.

Trump, Salı günü Harris ile yaptığı münazara sırasında savaş konusunda taraf tutmayı defalarca reddettiğini ifade etti ve sadece "Savaşın durmasını istiyorum" dedi.

Starmer yerel saatle 16.30'da Oval Ofis'te Biden ile görüşecek.

Starmer Perşembe günü yaptığı açıklamada "Bunlar Ukrayna ve Orta Doğu'yu görüşmek üzere yapılacak stratejik toplantılar ve dolayısıyla yarın Başkan'la yapacağımız görüşmeler de bu stratejik tartışma düzeyinde olacak" dedi.

İşçi Partisi'nin 14 yıl aradan sonra Temmuz ayında zafer kazanmasından bu yana Washington'a ikinci ziyaretini gerçekleştiren Starmer, Gazze'deki savaş konusundaki görüş ayrılıklarını da gidermeyi amaçlıyor.

Starmer hükümeti geçen hafta İsrail'e gönderilen bazı silahlara kısıtlama getirildiğini duyurmuş ve bu silahların uluslararası insancıl hukukun ihlalinde kullanılabileceği endişesini dile getirmişti.

Beyaz Saray İngiltere'nin kararı ve söz konusu açıklamalarıyla ilgili yorum yapmadı ancak Politico Washington'un Londra'ya kararını değiştirmek için ne yapması gerektiğini sorduğunu ve cevabın ise "Gazze'de sağlanacak ateşkes" olduğunu bildirdi.

"Rusya ile savaş"

Görüşmede Ukrayna'daki savaşın ana mesele olacağı ifade ediliyor.

Biden Salı günü Ukrayna'nın talepleri üzerinde çalıştığını söylerken, üst düzey ABD'li ve İngiliz diplomatlar Antony Blinken ve David Lammy Çarşamba günü Kiev'e ortak bir ziyaret gerçekleştirdi.

Blinken, Washington'un Kiev'in uzun süredir devam eden talebini hızlı bir şekilde gözden geçireceğini ve Ukrayna'nın kendini savunmasına yardımcı olmak için "gereken yardımın yapılacağı" sözünü verdi.

Washington şu anda Ukrayna'ya sadece Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde ve Moskova'nın savaş operasyonlarıyla doğrudan ilgili olan Rus sınır bölgelerindeki bazı Rus hedeflerini vurma izni veriyor.

Ancak Şubat 2022'de Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana nükleer çatışma kılıcını sallayan Putin, ABD ve Birleşik Krallık'ı söz konusu uzun menzilli füze hamlesine karşı uyardı.

Rus lider, "Bu, çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir. Bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir" dedi.

Biden, Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık askeri yardımın yanı sıra kendi ülkesinde de siyasi sermaye sağlayarak güçlü bir destek verdi. Ancak yeni tür silah teslimatları konusunda risk almaktan kaçındı.

Yaklaşan ABD seçimleri zamanın daraldığı anlamına geliyor ve Kiev özellikle Trump'ın yeniden başkan seçilmesinden derin endişe duyuyor.

Trump uzun zamandır Kiev'i destekleme konusunda mesafeli davranıyor ve Putin'i sık sık övüyor.

Salı günü Harris ile yaptığı münazarada, savaşı sona erdirecek bir anlaşma yapma sözü verdi.

Buna karşılık Başkan Yardımcısı Harris, seçilmesi halinde Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğine dair söz verdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.