Binlerce Etiyopya askeri Somali topraklarına girdi

Binlerce Etiyopya askeri Somali topraklarına girdi

Etiyopya'nın sınır hattındaki binlerce askerinin Somali topraklarına girdiği ve iç bölgelere ilerlediği bildirildi.

(Fotoğraf: Arşiv)

Etiyopya ordusuna bağlı güçlerin geçtiğimiz günlerde Hiran ve Bakul bölgeleri üzerinden Somali sınırını geçtiği bildirildi.

Somali topraklarına giren Etiyopya askerleri Somali güneyindeki bölgelere yayıldı. Bazı birliklerin Bay ve Gedo bölgelerine kadar ilerlediği ve bu bölgelere konuşlandığı ifade edildi.

Yerel kaynaklar Etiyopya birliklerinin iyi donanımlı olduğunu ve birliklerde çok sayıda zırhlı araç bulunduğunu ifade etti. Etiyopya güçleri bölgeye girdikten sonra askeri karakollar kurmaya başladı.

somali-harita.jpg

Somali'nin güneyinde varlık gösteren özerk bölgesel yönetimlerin Etiyopya ordusuyla iş birliğini korumak istediği ve bölgelerindeki Etiyopya güçlerini koruduğu ifade ediliyor.

Güneybatı ve Jubaland eyalet yönetimlerinden Etiyopya birliklerin kendi bölgelerindeki varlığına ilişkin resmi bir yanıt gelmediği için durum gerginliğini koruyor.

Etiyopya ordusunun girdiği bölgelerde bulunan yerel yetkililerle de görüşmeler gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Mogadişu yönetimi, Aralık 2024 tarihinde Etiyopya'nın da diğer yabancı güçler gibi ülkeden çekileceğini öne sürüyor.

Ancak Etiyopya ordusu halihazırda bölgede Eş Şebab karşısındaki tek aktif askeri güç olarak görülüyor.

Öte yandan, Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan deniz anlaşmasının da önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi ve bunun bölgede gerilimi artırması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum