Binlerce Ukraynalı mahkum orduya alınacak

Binlerce Ukraynalı mahkum orduya alınacak

Basın etkinliğinde hazır bulunan Ukrayna'nın 3. ve 5. Saldırı Tugayları'ndan askere alım görevlileri, mahkumların motivasyonunu genel olarak yüksek olarak değerlendirdi.

Piyadelerinin azalan saflarını doldurma arayışındaki Ukrayna, Rusya'ya karşı savaşa katılmaları için mahkumları askere almaya yöneldi ve şu ana kadar dört binden fazla kişi başvuruda bulundu.

Hükümet tarafından mahkumlara sunulan bir anlaşmaya göre, mahkumlar savaşın sonuna kadar orduda izinsiz olarak görev yapmayı kabul ettikleri takdirde kalan cezaları -uzunluğuna bakılmaksızın- silinecek.

"Annem kendini kaybetmişti... Beş yıldır buradayım, bir yılım kaldı ve savaşa gidiyorum." diyen Mykola Rybalka, Kiev bölgesindeki hapishanesinin avlusunda Reuters'a konuştu.

Hırsızlık suçundan içeride olduğunu söyleyen Rybalka, Adalet Bakanlığı'na göre 700 kişilik bir cezaevinde orduya katılmak için başvuran 129 mahkumdan biri.

"Bilirsiniz, bu duvarların arkasında geçen beş yıl iz bırakır. Çok şey gördünüz ve çok şey anladınız. Artık hiçbir şeyden korkmuyorsunuz" dedi.

Rusya'nın 144 milyonluk nüfusuna karşılık yaklaşık 38 milyonluk bir nüfusa sahip olan Ukrayna, özellikle düşman saldırılarının yükünü çektikleri ve ağır kayıplar verdikleri cephe mevzilerinde savaşmak üzere yeterli sayıda asker toplamakta zorlanıyor.

Sayıca az ve bitkin olan birlikler için yakın zamanda birkaç yüz bin askerin daha seferber edilmesini amaçlayan yeni bir yasa imzalandı; ancak önemli sayıda yeni birliğin hazır olması muhtemelen aylar sürecek.

Adalet Bakanı Denys Maliuska Perşembe günü cezaevini ziyaret eden gazetecilere verdiği demeçte, "Askeri komutanlar arasında (mahkumları) istihdam etmek için ciddi bir yarış var çünkü insan gücü eksikliği var, bu yüzden bu insanlara gerçekten ulaşmak istiyorlar" dedi.

Basın etkinliğinde hazır bulunan Ukrayna'nın 3. ve 5. Saldırı Tugayları'ndan askere alım görevlileri, mahkumların motivasyonunu genel olarak yüksek olarak değerlendirdi.

5. Tugay'ın kendisini Vladyslav olarak tanıtan temsilcisi Reuters'a yaptığı açıklamada tugayının cezaevinden yaklaşık 90 kişiyi askere aldığını ve diğerlerini de askere almaya devam ettiğini söyledi.

Tugayına katılanların ayrı, sadece mahkumlardan oluşan birimlere yerleştirileceğini ve komutanların onları yakından izleyeceğini söyledi.

Ancak Vladyslav, Rusya'nın düzensiz bir geri çekilmeyi hedefleyebileceği ateş miktarı göz önüne alındığında, bu kişilerin firar etmeleri için çok az fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.

3. Tugay'ın temsilcisi Oleh Petrenko, tugayının hükümlülere diğer askerlerden farklı davranmayacağını söyledi.

"Normal seferber edilmiş (askerler) ile mahkumlar arasında herhangi bir fark görmüyoruz."

Geniş çaplı savaşın başlarında, özel Rus paralı asker grubu Wagner on binlerce Rus mahkumu Ukrayna'da savaşmak üzere silah altına almış ve cephede altı ay hayatta kalmaları halinde onlara tam af teklif etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı o zamandan beri kendi Fırtına-Z birlikleri için hapishanelerden mahkum toplamaya devam ediyor.

Ukrayna'da belirli suçlardan hüküm giymiş mahkumların askerlik yapması yasak. Bu suçlar arasında iki ya da daha fazla kişinin öldürülmesi, alkollü araç kullanarak adam öldürme, cinsel suçlar, vatana ihanet ve yolsuzluk yer alıyor.

Adalet Bakanlığı şimdiye kadar 4.564 mahkumun orduya katılmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Bu kişilerin sağlık kontrolünden geçmeleri ve başvurularının bir mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. 1.700'den fazla mahkum ise şimdiden orduya katılmaya hak kazanmış durumda.

Bakan daha önce yaptığı açıklamada toplamda 10.000 ila 20.000 mahkumun orduya katılmasını beklediğini söylemişti.

Maliuska, başvuranların çoğunun yaklaşık iki ay içinde hizmet vereceğini umduğunu söyledi. Reuters yerel bir adliyeye davet edildi ve hakimin silahlı soygun suçundan hüküm giymiş bir adamın başvurusunu nasıl onayladığını gördü.

Hapishaneden video bağlantısı ile gelen bu kişinin işlemleri yaklaşık 10 dakika sürdü.

Yargıç Dmytro Tkachenko, cezaevinin yalnızca yasanın kriterlerini karşılayan başvuru sahiplerini gönderdiğinden emin olduğunu ve kendisinin ve diğer iki yargıcın geçtiğimiz hafta boyunca günde 10 ila 20 arasında bu tür davaya baktığını söyledi.

Yaklaşık 100 başvurudan ikisi, başvuru sahiplerinin fikir değiştirmesi nedeniyle reddedilmişti.

Yeni yasa uyarınca 782 mahkum şimdiden serbest bırakıldı ve silahlı kuvvetlere teslim edildi.

Maliuska, "Medyanın ilgi odağı olacaklar ve eğer tek bir firari ya da tek bir suç varsa, bu medyada bizim için kötü bir PR olacak türden bir şey olacaktır" dedi.

Uyuşturucu satmaktan yedi yıl hapis cezasının yarısını çeken yirmi üç yaşındaki Vitaliy Yatsenko, Rusya'nın işgalinin başlangıcında kaydolmayı umduğunu ancak o noktada buna izin verilmediğini söyledi.

Şimdi orduya katılmak için başvurusunu yaptı.

"Her şeyden önce ülkeme yardım etmek istiyorum. Ve toplumun, insanların rehabilite olma yeteneğine sahip olduğunu anlamasını istiyorum."

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.