Bir buçuk milyondan fazla hacı adayı Gazze'deki katliamın gölgesinde hac yolculuğuna başladı

Bir buçuk milyondan fazla hacı adayı Gazze'deki katliamın gölgesinde hac yolculuğuna başladı

Suudi devlet medyası, bu yılki Hac için Pazartesi günü geç saatlere kadar yaklaşık 1.5 milyon kişinin geldiğini söyledi.

Bir milyondan fazla hacı adayı, İsrail’in Gazze’de devam eden toplu katliamları ve yorucu yaz sıcağı altında düzenlenen Hac yolculuğunun başlangıcı için Cuma günü Mekke' ye ulaştı.

Mekke'deki Ulu Cami'deki Kabe'nin etrafında tavaf yapacak olan hacı adaylarının birçoğu İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sekizinci ayından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

AFP'ye konuşan 75 yaşındaki Faslı Zehra Benizahra "Kardeşlerimiz ölüyor ve biz bu durumu kendi gözlerimizle görebiliyoruz" dedi.

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Endonezya'dan Belinda Elham ise "Filistin'de yaşananların sona ermesi için her gün dua edeceğini" söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında Gazze'de tamamına yakını sivil en az 37.232 kişi hayatını kaybetti.

Suudi Basın Ajansı'nın haberine göre Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Pazartesi günü yayınladığı bir kararnameyle "Gazze Şeridi'nden şehit ve yaralı ailelerinden" 1.000 hacı adayını ağırlayarak bu yılki Hac'da özel olarak ağırlanacak Filistinli hacı adaylarının sayısını 2.000'e çıkardı.

Ancak Suudi Arabistan'ın dini ziyaretlerden sorumlu bakanı Tevfik el Rabiah geçen hafta "hiçbir siyasi faaliyete" müsamaha gösterilmeyeceği uyarısında bulunmuş ve hacıların Filistinlilerle dayanışmalarını nasıl ifade edeceklerinin belirsiz olduğunu söylemişti.

Dünyanın en büyük dini ibadetlerinden biri olan Hac, Suudi Arabistan'ın batısındaki Mekke ve çevresinde tamamlanması birkaç gün süren bir dizi ritüeli içeriyor.

İslam'ın beş şartından biri olan bu ibadetin, imkânı olan tüm Müslümanlar tarafından en az bir kez yerine getirilmesi gerekiyor.

Dünyanın dört bir yanından İslam'ın en kutsal şehrine gelen hacılar önce Kabe'nin etrafında yedi kez dönerek tavaf yapacaklar.

Daha sonra Mekke'nin birkaç kilometre dışında sarp dağlarla çevrili bir vadi olan Mina'ya gidecekler ve geceyi burada klimalı çadırlarda geçirecekler.

Zirve noktası Cumartesi günü İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in veda hutbesini verdiği Arafat Dağı'nda gün boyu sürecek dualarla gerçekleşecek.

Beyaz giysiler içindeki hacı adayları birkaç gündür Kabe'nin etrafında kalabalıklar halinde ibadet ediyor.

Bazıları, Suudi yetkililer tarafından her ülke için kota esasına göre tahsis edilen izinlerle yıllarca bu yolculuğu yapabilme fırsatını bekledi.

AFP'ye konuşan 50 yaşındaki Nonaartina Hajipaoli, bu yıl Güneydoğu Asya'daki Bruney'den gelen 1.000 hacı adayının arasında olduğu için kendisini ayrıcalıklı hissettiğini söyledi.

"Nutkum tutuldu, ne hissettiğimi tarif edemiyorum" dedi.

Yetkililerin pandemi dönemindeki kısıtlamaları kaldırması ve yaş sınırlamasını iptal etmesinin ardından resmi rakamlara göre geçen yıl 1,8 milyondan fazla hacı adayı Suudi Arabistan'a geldi.

Suudi devlet medyası, bu yılki Hac için Pazartesi günü geç saatlere kadar yaklaşık 1.5 milyon kişinin geldiğini söyledi.

Birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da hac ibadeti Suudi Arabistan'ın çok sıcak yaz mevsimine denk geliyor ve yetkililer ortalama sıcaklığın 44 santigrat derece olacağını tahmin ediyor.

Suudi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el Abdulali bu hafta AFP'ye yaptığı açıklamada, geçen yıl yüzde 10'u sıcak çarpması olmak üzere 10.000'den fazla belgelenmiş sıcak kaynaklı hastalık vakası yaşandığını söyledi.

Bu yılki hafifletici tedbirler arasında sisleme sistemleri ve ısı yansıtıcı yol kaplamaları yer alıyor.

Perşembe günü hacılara gönderilen bir kısa mesajda "düzenli olarak günde 2 litreden fazla su içmeleri" ve "her zaman bir şemsiye taşımaları" talimatı verilerek sıcaklığın 48 dereceye kadar çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.