Bir haftada 30 binden fazla Afgan ülkesine geri döndü

Bir haftada 30 binden fazla Afgan ülkesine geri döndü

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi devraldığı 2021 yılından bu yana bölge ülkeleri çok sayıda Afganı ülkelerine sınır dışı etmeye başladı.

Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı geçtiğimiz bir hafta içinde 30.000'den fazla Afgan göçmenin İran, Pakistan ve Türkiye'den ülkelerine geri döndüğünü bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Abdulmetin Hakkani yaptığı açıklamada geri dönenlerin büyük kısmını İran'dan gelenlerin oluşturduğunu söyledi.

Hakkani şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz hafta 30.000'den fazla kişi ülkelerine geri döndü. Bunların yaklaşık 2.500'ü Pakistan'dan, 190 kadarı Türkiye'den ve geri kalanı da İran'dan”

Öte yandan, çalışmak için komşu ülkelere giden bazı Afgan göçmenler, bu ülkelerdeki yaşam koşullarının kötüleşmesinden ve uğradıkları kötü muamelelerden şikayetçi.

İran'da yaşayan Afgan göçmen Abdulbasir, "Geçtiğimiz yıl sorunlar arttı ve polis tarafından tutuklamalar da sıklaştı. İslam Emirliği'nden isteğimiz bize kendi ülkemizde iş olanakları sağlaması." diye konuştu.

Diğer bazı göçmenler de İslam Emirliği'nin bu ülkelerdeki göçmenlerin durumunu bir an önce ele almasını bekliyor.

Pakistan'da yaşayan Afgan göçmen İhsan Han ise, "Afgan göçmenlerle ilgili alınacak herhangi bir karar öncelikle kendi ülkelerinde yaşamaları için gerekli koşulları oluşturmak olmalıdır" dedi.

Pakistan ve İran'ın kısa bir süre önce "yasa dışı" olarak nitelendirdiği göçmenleri sınır dışı etme planı sonrası Afganistan'a gönderilen göçmenlerin sayısında ciddi artış yaşandı.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi ise özellikle Pakistan, İran ve Türkiye'den gelen göçmenlere istihdam alanları oluşturabilmek için projeler yürütüyor.

Kaynak: Mepa News, Tolo News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.