Birinci yılında Aksa Tufanı ve İsrail'in Gazze soykırımı

Birinci yılında Aksa Tufanı ve İsrail'in Gazze soykırımı

Gazze Şeridi'ndeki direniş grupları 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail'i hedef alan bir saldırı başlattı.

Gazze Şeridi'nde bulunan Filistinli direniş grupları, İsrail'in uzun yıllardır sürdürdüğü baskılara, saldırılara ve ablukaya karşılık olarak 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail'i hedef alan Aksa Tufanı Operasyonu'nu başlattı.

7 Ekim günü sabah 06.30 sularında Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atılmaya başlandı. Birkaç saat içerisinde Gazze çevresindeki Yahudi yerleşimlerini yanı sıra Tel Aviv ve Kudüs gibi bölgeleri de hedef alan yaklaşık 5 bin roket fırlatıldı.

Roket atışlarıyla beraber Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları öncülüğündeki Filistinli gruplar da sınır hattında İsrail'e kara saldırısına başladı.

Sınırdaki İsrail yerleşimlerine onlarca Filistinli savaşçı girdi ve İsrail güçleriyle çatışmaya başladı. Aynı zamanda havadan motorlu paraşütler ve denizden de botlarla İsrail'e karşı saldırıya girildi.

Çatışmaların ardından İsrail'in sınır hattındaki Gazze Bölüğü tamamen çöktü.

Saldırıda bölgedeki İsrail askerlerinden ve yerleşimcilerden yüzlercesi öldürüldü.

İsrail soykırıma başladı

Saldırının ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni hedef alan bir soykırım savaşı başlattı.

İsrail 7 Ekim gününden itibaren Gazze Şeridi'nde ayrım gözetmeyen saldırılar başlattı. Saldırılarda sivil alanlar yoğun bir şekilde hedef alındı. Gazze üzerine tonlarca bomba atılarak yüzlerce bina yıkıldı.

İsrail ordusu 27 Ekim'de ise Gazze Şeridi'ni hedef alan geniş ölçekli bir kara işgali başlattı. Kara işgaliyle Gazze'deki saldırılar da bir soykırıma dönüştü.

Aradan geçen bir yıllık sürecin ardından İsrail, bölgedeki Filistinli grupların direnişini kırabilmiş değil. Filistinli gruplar bölgede halen İsrail güçlerini hedef alan saldırılara devam ediyor. Gazze Şeridi genelinde çatışmalar sürüyor.

7 Ekim 2024 itibarıyla İsrail'in Gazze'deki saldırılarında yaklaşık 42 bin sivil katledilmiş durumda. Yaklaşık 10 bin kişinin ise kayıp olarak arandığı bölgede gerçek can kaybının 50 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum