Biyografi | Halid Şeyh Muhammed kimdir?

Biyografi | Halid Şeyh Muhammed kimdir?

11 Eylül saldırısının mimarları arasında gösterilen Halid Şeyh Muhammed kimdir?

Cihat yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden olan ve halen ABD'de mahkum olarak tutulan Halid Şeyh Muhammed 14 Nisan 1965 günü Pakistan Belucistanı'nda (diğer bir rivayete göre Kuveyt'te) dünyaya geldi.

Babası 1950'li yıllarda Belucistan'dan Kuveyt'e göç eden, Diyobendi medreselerinde eğitim görmüş bir imam olan Şeyh Muhammed Ali Dustin el Beluçi'ydi.

Halid Şeyh Muhammed çocukluk yıllarını Kuveyt'te geçirdi. İlk eğitimini de imam olan babasından ve onun yanı sıra bölgedeki okullarda gördü. İslami konulara ilgili bir genç olarak yetişti. Gençlik yıllarında özellikle Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı devam eden savaşa ilgi duydu. Bu yıllarda Kuveyt'te faaliyet gösteren bazı İslami yapılara dahil olarak çalışmalar yaptı.

Liseden mezun olmasının ardından 1983 yılında eğitimine devam etmek üzere ABD'ye gitmeye karar verdi. Burada ilk olarak Chowan Üniversitesi'ne kaydoldu, ardından eğitimine Kuzey Karolina Tarım ve Teknik Eyalet Üniversitesi'nde devam etti. Bu üniversitenin Makine Mühendisliği fakültesinden 1986 yılında mezun oldu.

Afganistan'da savaş

Eğitiminin ardından uzun süredir aklında olduğu üzere Afganistan'a giderek Sovyetler Birliği işgaline karşı savaşa katılmaya karar verdi. Bu amaçla 1987 yılında Pakistan'ın Peşaver kentine gitti, burada Abdullah Azzam başta olmak üzere çeşitli cihat yanlısı liderlerle tanıştı ve eğitim gördü. Bir dönem Abdurresul Seyyaf'ın grubu tarafından çıkarılan İslami bir dergide de çalıştı.

1987 yılının ardından uzun bir süre bölgede kalan ve cihat yanlısı faaliyetlere dahil olan Halid Şeyh Muhammed aynı zamanda eğitim hayatına da devam etti. 1992 yılında Pencap Üniversitesi'nde İslam Kültürü ve Tarihi alanında yüksek lisansını tamamladı.

İlerleyen süreçte Afganistan'da Afgan gruplar arasında yaşanan iç savaş sürecine dahil olmayarak yurt dışına çıkmayı tercih etti. 1993 yılında ailesini de alarak Katar'a taşındı ve burada mühendis olarak çalışmaya başladı. Devam eden yıllarda İslam alemi genelinde seyahatler gerçekleştirdi.

Bu dönemde ABD'nin İslam alemine yönelik artan müdahalesi ve İsrail'in Filistin'deki katliamlarına desteği sebebiyle ABD'ye karşı savaş düşüncesi cihat yanlısı kesimde güç kazanıyordu. Halid Şeyh Muhammed de bu doğrultuda cihat yanlısı isimlerle temaslarını sürdürerek ABD'ye karşı gerçekleştirilebilecek saldırıları değerlendirmeye ve bu doğrultuda planlar yapmaya başladı.

Yeğeni Remzi Yusuf bu kapsamda 1993 yılında Dünya Ticaret Merkezi'ni hedef alan bir bombalı saldırı gerçekleştirdi.

Halid Şeyh Muhammed Filipinler, Yemen, Malezya, Brezilya, Sudan gibi birçok ülkeye seyahat etti ve ABD'ye karşı planlar yapmayı sürdürdü. ABD de bu doğrultuda kendisini yakalamak için çalışmalar başlattı.

Halid Şeyh Muhammed bu sebeple 1996 yılında Katar'dan ayrılmak zorunda kalarak Afganistan'a yerleşti. Afganistan'da Usame bin Ladin ile yakın ilişkiler kurdu.

1997 yılında Çeçenistan'daki savaşa katılmak istediyse de bu bölgeye gitme konusunda başarılı olamadı. Nihayetinde Afganistan'da kalmaya ve faaliyetlerini buradan yürütmeye karar verdi.

1999 yılı sonrasında Usame bin Ladin ile ilişkileri daha da güçlenen Halid Şeyh Muhammed'in 11 Eylül 2001 New York ve Washington Saldırıları'nın planlanmasına baş aktörlerden biri olduğu ifade ediliyor.

Hapis hayatı

Halid Şeyh Muhammed, Mart 2003'te Pakistan yönetimi ve ABD tarafından Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde düzenlenen bir baskında yakalandı.

Muhammed önce Afganistan'da, daha sonra Polonya ve Romanya'da, son olarak ise Guantanamo'da hapsedildi. Bu süreçte ağır işkenceler gördü. Kendisine 183 ayrı defa waterboarding (suda boğma işkencesi) uygulandı.

Muhammed Guantanamo'da en ağır işkencelerden geçirilen mahkumlardan biri olarak kayda geçti.

Halid Şeyh Muhammed halen Guantanamo'da tutulmaya devam ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum