Biyografi | Kemaleddin Senaniri kimdir?

Biyografi | Kemaleddin Senaniri kimdir?

Mısırlı İslami hareket liderlerinden Kemaleddin Senaniri.

Muhammed Kemaleddin Senaniri, 11 Mart 1918 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'de dünyaya geldi. Senaniri'nin çocukluk yıllarında Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İslam dünyası parçalara ayrılmış, hilafet ilga edilmiş ve Müslüman coğrafyaları geniş çaplı bir işgale maruz bırakılmış durumdaydı.

Senaniri'nin doğduğu dönemde Mısır da halen doğrudan İngiliz işgali altında bulunuyordu.

Eğitimi ve gençlik yılları

Kemaleddin Senaniri ilk ve orta eğitiminin ardından üniversite eğitimini yarıda bırakarak 1934 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başladı. 4 yıllık çalışma hayatının ardından, 1938 yılında 20 yaşındayken ABD'ye giderek eczacılık alanında eğitim görmeye karar verdi. Niyeti eğitiminin ardından Mısır'a dönerek babasının eczanesinde çalışmaktı.

Ancak hazırlıklarını tamamlamış olsa da Mısır'da bir alimle görüşmesi onu bu kararından vazgeçirdi. Görüştüğü alim kendisine Mısır'da kalmasını, İslami faaliyetlerde bulunmasını ve ABD'ye gitmemesini nasihat etti. Senaniri bunun üzerine Mısır'da kalarak İslami çalışmalara yöneldi.

Müslüman Kardeşler içindeki çalışmaları ve cezaevi yılları

Senaniri 1941 yılında, Mısır'da etkisini günden güne artıran Müslüman Kardeşler teşkilatına katıldı ve İslami çalışmalarını bu teşkilat bünyesinde sürdürdü. Davet faaliyetlerine, Mısır'ın İslamlaşmasına ve ülkede İslami bir yönetim kurulması çabalarına ağırlık verdi. Zaman içerisinde Müslüman Kardeşler teşkilatı içerisinde yükseldi ve önde gelen bir isim halini aldı. 1952 yılındaki askeri darbeye yönelik direniş içerisinde de yer aldı.

Çalışmaları yalnızca İslami kesimin değil, Mısır rejiminin de dikkatini çekiyordu. 1954 yılında Cemal Abdunnasır'a yönelik bir suikast girişiminin içerisinde yer aldığı iddia edilerek hapsedildi ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cezaevi yılları Kemaleddin Senaniri için oldukça ağır geçti. Şiddetli işkencelerden geçirilen Senaniri kötü muameleye maruz bırakıldı, saldırılara ve hakarete uğradı. İşkence öylesine ağırdı ki, tutuklandıktan sonra çıkarıldığı ilk mahkeme sırasında annesi Senaniri'yi tanıyamadı. Kendisindeki işkence izlerini gören diğer mahkumlar dehşete kapılıyordu. Çenesi kırılmış, kemikleri eğrilmişti.

Cezaevi hayatı sırasında eşinin ailesi eşini kendisinden boşanmaya zorladı. Bu gibi sıkıntılara rağmen Senaniri, cezaevi yıllarını taviz vermeden geçirdi ve çalışmalarından geri adım atmadı. Abdunnasır rejiminin "rejimle uzlaşma karşılığında affedilme" taleplerinin tamamını geri çevirdi.

Cezaevinde tutulduğu yıllarda Seyyid Kutub ile tanıştı ve onun kız kardeşi Emine Kutub ile nikahlandı. Emine Kutub uzun yıllar boyunca kendisinin tahliyesini bekleyecekti.

Kemaleddin Senaniri nihayetinde 1974 yılında cezaevinden serbest bırakıldı. 20 yıllın işkence sürece kendisini İslami çalışmalar içerisinde yer almaktan alıkoymadı ve Senaniri mücadelesini kararlılıkla sürdürdü.

Senaniri, 1979 yılında Afganistan'ın Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesi üzerine Afganistan'a giden ilk Müslüman gönüllüler arasında yer aldı. 60 yaşını geçmiş olmasına ve işkencenin kendisinde bıraktığı ağır izlere rağmen, Afganistan'daki Müslümanlara yardım ulaştırmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Mücahit grupları uzlaştırmak, onlara destek olmak ve eğitim vermek için mücadele etti.

Ölümü

Afganistan'dan döndüğü dönemde Mısır'ın o dönemdeki lideri Enver Sedat İslami kesim üzerindeki baskıyı artırmıştı. Senaniri de bu süreçte Eylül 1981 tarihinde yeniden hapsedildi. Kendisine yönelik ağır işkence ve saldırılar yeniden başladı.

Mısır rejimi kendisine, Müslüman Kardeşler teşkilatına ve Afganistan'daki faaliyetlerine ilişkin bilgi almak için işkence ediyordu.

Kemaleddin Senaniri, gördüğü yoğun işkencelerin ardından, hapsedildiği İstikbal Cezaevi'nin A bölümünde yer alan beş nolu hücresinde 8 Kasım 1981 günü öldürüldü.

Ölümünün ardından cezaevi arkadaşları çıkarıldıkları mahkemede Senaniri'nin akıbetini mahkeme heyetine sordu.

Cezaevinde tutulan Müslüman mahkumların sözcüsü seçilen ve daha sonra El Kaide liderliğini de yapan Eymen ez Zevahiri "İstikbal Cezaevi'nin A bölümünde yer alan beş nolu hücresinde tutulan Kemal Senaniri nerede?" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.