Biyografi | Mustafa Buyali kimdir?

Biyografi | Mustafa Buyali kimdir?

Cezayir'deki İslami hareketin önde gelen isimlerinden Mustafa Buyali.

Hayatının ilk yılları

Mustafa Buyali, 1940 yılında Cezayir'in Dirariye beldesinde dünyaya geldi.

Gençlik yıllarında Cezayir'in Fransa işgalinden kurtartılması için verilen bağımsızlık savaşına katıldı. Ulusal Kurtuluş Cephesi bünyesinde savaşan Buyali, 1960'ların ortalarında yerel bir liderliğe kadar yükseldi.

Buyali ilerleyen dönemde, seküler bir çizgiyi benimseyen bu gruptan ihraç edilecekti.

Cezayir'in bağımsızlığının ardından ulusal elektrik firması SONELEC'te elektrik teknisyeni olarak çalışmaya başladı. 7 çocuk babasıydı.

İslami çalışmaları

1967 yılında Buyali, başkent Cezayir şehrinin güneyindeki bir camiyi merkez alarak İslami davet çalışmalarına başladı. Bu yıllarda birlikte çalışma yürüttüğü arkadaşlarından biri de Ali bin Hac (Ali Belhac) idi.

Buyali Cezayir'de artan laikliğe, Batı yanlısı düşüncelere ve Avrupa etkisine karşı dersler verdi, Cezayir halkının İslami bilincini artırmaya çalıştı.

1979 yılında Buyali, Cezayir yönetimine İslami kanunları benimsemesi için baskı yapmayı hedefleyen bir cemaat teşkil etti. Bu yolla Cezayir yönetimine, onlarca yıl Fransa işgaline karşı savaşarak bağımsızlığını elde eden halkı İslam hukukuyla yönetmeyi barışçıl yollarda kabul ettirmeye çalıştı. Ancak Cezayir'deki rejim laik bir yönetim kurmakta ısrarcıydı.

Cezayir rejimine karşı savaş

Cezayir yönetiminin İslam hukukunu kabullenmemesi üzerine Buyali, Fransız işgalcilere karşı savaşıldığı gibi Cezayir rejimine karşı da savaşılması gerektiği düşüncesini benimsedi. 1981 yılında, çevresindeki kişilerle beraber silah toplamak başta olmak üzere savaş hazırlıkları içerisine girdi.

Buyali ve çevresindekilerin bu planlarından haberdar olan Cezayir rejimi 1982 yılında kendilerine karşı saldırı başlattı. Böylece savaş Buyali'nin planladığından erken başlamış oldu. Bu saldırıda Buyali'nin kardeşi Muhtar da öldürülenler arasındaydı.

1982 yılının yaz aylarında Buyali'nin grubu "Cezayir Silahlı İslami Hareketi" ismiyle resmen savaşa başladığını açıkladı. Grup Blida ili başta olmak üzere Cezayir'de rejime karşı mücadeleye girişti.

Ölümü

Cezayir rejimine karşı birçok saldırı tertip eden grup, rejimin yoğun baskı ve saldırılarına maruz kalıyordu. Grubun birçok üyesi öldürülürken birçoğu da cezaevlerine atıldı.

Mustafa Buyali ise uzun yıllar boyunca yakalanamadı ve 1987 yılına kadar Cezayir kırsalında ordu güçlerine karşı saldırıları yönetti. Buyali, 3 Ocak 1987 tarihinde Cezayir ordu güçleriyle girdiği bir çatışma sonucu yaşamını yitirdi. Buyali'nin hareketi içerisinde yer alan kimseler ilerleyen yıllarda, özellikle 1990'larda ve sonrasında Cezayir'de savaşa devam ettiler.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum