Biyografi | Nizar Reyyan kimdir?

Biyografi | Nizar Reyyan kimdir?

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Nizar Reyyan.

Nizar Abdulkadir Muhammed Reyyan el Askalani, 6 Mart 1959 tarihinde Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye kentinde dünyaya geldi. Ailesi aslen İsrail'in 1948 yılında işgal ettiği Askalan kenti yakınlarındaki Niliya kasabasında yaşıyordu.

İslami ilim tahsiline genç yaşta başlayan Nizar Reyyan, Gazze'de başladığı ilim tahsilini Suudi Arabistan'da sürdürdü. 1982 yılında Riyad kentindeki İmam Muhammed bin Suud İslam Üniversitesi Usulu'd Din Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı.

Eğitimine Ürdün'ün başkentindeki Amman Üniversitesi Şeriat Fakültesi'nde devam eden Nizar Reyyan, 1990 yılında burada yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Sudan'a gitti. Sudan'daki Kur'an-ı Kerim Üniversitesi Hadis Fakültesi'nde doktorasını 1994 yılında "İslam'ın Geleceği: Objektif Analiz" başlıklı teziyle tamamladı.

Nizar Reyyan, eğitim hayatı boyunca Abdullah Azzam, Said Havva, Şeyh Ahmed Yasin gibi isimlerden de dersler aldı. Eğitim hayatının başlangıcından ilerleyen yıllarına kadar, 1985-1996 yılları arasında, Cebaliye mülteci kampındaki Hulefa-i Raşidin Camii'nde gönüllü olarak imamlık yaptı. Reyyan'ın bu süreçte Hamas'ın kuruluşunda da yer aldığı belirtilmektedir.

Nizar Reyyan, ilim talebinin ve eğitim hayatının ardından, bilhassa İslam hukuku ve hadis alanlarında uzmanlaşmış bir şekilde Gazze'ye geri döndü. Burada imamlık yapmaya, Gazze halkına eğitim vermeye, onları İslami açıdan daha da bilinçlendirmeye ve İsrail işgaline karşı örgütlemeye başladı.

Bir yandan Gazze İslam Üniversitesi'nde de eğitim gören Reyyan, buradaki çalışmalarını tamamlayarak profesör ünvanı aldı. Sonrasında ise Usulu'd Din Fakültesi'nde profesör olarak görev yaptı.

Hamas içerisinde çalışmalarına devam eden Nizar Reyyan, grubun önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyordu. Özellikle İslami ilimler alanında öncü şahsiyetlerden biri olan Reyyan, Hamas'ın baş fetva mercilerinden ve alimlerinden biriydi.

Kendisi aynı zamanda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları içerisinde askeri çalışmalara da dahil oluyor, savaşçılara dersler veriyor ve İsrail'e karşı operasyonlarda onlara liderlik ediyordu.

reyyan.jpg
Nizar Reyyan cephede

Nizar Reyyan, çalışmaları sebebiyle İsrail tarafından toplamda 4 yıl boyunca hapsedildi. Reyyan ayrıca Filistin Yönetimi tarafından da birçok kez hapsedildi ve işkence gördü.

1990'lı yılların ortalarından itibaren İsrail'e yönelik artan saldırılarda ve bilhassa canlı bomba eylemlerinde de Nizar Reyyan'ın büyük bir rolü olduğu belirtilmektedir.

2001 yılında Reyyan'ın oğlu da Gazze içerisinde İsrail işgal güçlerine karşı bir canlı bomba eylemi gerçekleştirdi.

Nizar Reyyan direnişin yalnızca fikri boyutuyla yetinmiyor, aynı zamanda hem kendisi hem de ailesi fiilen savaşın içerisinde yer alıyordu.

2007 yılında Gazze'nin El Fetih güçlerinden ele geçirilmesinde ve bölgede İslami bilincin artmasında da Nizar Reyyan büyük bir paya sahipti.

Devam eden yıllarda İsrail'e karşı verilen birçok savaşta öncü bir rol oynadı, çok sayıda operasyonda bizzat yer aldı.

Reyyan aynı zamanda bölgede Tahran rejiminin yayılmacı politikasına ve Şii etkisine karşı duran, İran ve Hizbullah'ın bölgedeki etkisinin yayılmaması için gayret gösteren isimlerin başında geliyordu.

Nizar Reyyan, İsrail işgaline karşı direniş içerisindeki öncü rolünü sürdürdüğü bir dönemde, 1 Ocak 2009 tarihinde İsrail tarafından evine düzenlenen bir hava saldırısında, dört eşi ve 11 çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.