Blinken: Bu Gazze ateşkesi için belki de son şans

Blinken: Bu Gazze ateşkesi için belki de son şans

İsrail'i ziyaret eden Blinken, devam eden anlaşmazlıklara rağmen ateşkes sağlanması için ABD'nin diplomatik baskısını arttırıyor.

İsrail ziyareti sırasında Gazze'de ateşkes sağlanması için bastıran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, devam eden müzakereleri esirlerin serbest bırakılması ve ateşkesin sağlanması için "belki de son şans" olarak nitelendirdi.

Pazartesi günü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeden önce Tel Aviv'de konuşan ABD'li üst düzey diplomat, Gazze'deki savaşın körüklediği diğer bölgesel gerginliklerin azaltılması için de çalıştığını söyledi.

Blinken, ABD'nin savaşan taraflar arasındaki uçurumları kapatmak amacıyla geçen hafta ortaya koyduğu önerilerin ardından 10 aydır devam eden çatışmayı sona erdirecek bir anlaşmaya varılması için ABD'nin diplomatik baskısını arttırıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı Ekim ayından bu yana bölgeye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştiren Blinken, “Bu belirleyici bir an - rehinelerin eve dönmesi, ateşkes sağlanması ve herkesin kalıcı barış ve güvenliğe giden daha iyi bir yola girmesi için muhtemelen en iyi, belki de son şans” dedi.

Blinken sözlerine şöyle devam etti: “Başkan Biden'ın talimatıyla, bu anlaşmayı nihai olarak kabul ettirmeye yönelik yoğun diplomatik çabaların bir parçası olarak buradayım... Herkesin evet demesinin ve hayır demek için bahane aramamasının zamanı geldi.”

“Artık bu işi bitirmenin zamanı geldi. Aynı zamanda kimsenin bu süreci rayından çıkaracak herhangi bir adım atmamasını sağlamanın da zamanı geldi.”

ABD ve diğer Batılı liderler İran ve müttefiklerine, Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey isimlerinin öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e yönelik beklenen saldırılardan kaçınmaları çağrısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'nin Tahran'da ve Lübnan Hizbullah'ının üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün Beyrut'ta öldürülmesinin ardından İsrail'in savaşının kapsamlı bir bölgesel çatışmaya dönüşeceğine dair dünya çapındaki endişeler daha da arttı.

Blinken, “Tırmanma olmaması, provokasyon olmaması, herhangi bir şekilde bizi bu anlaşmadan uzaklaştıracak ya da çatışmayı başka yerlere ve daha büyük bir yoğunluğa taşıyacak herhangi bir eylem olmaması için çalışıyoruz” dedi.

Diplomatın daha sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi planlanıyor.

Büyük ölçüde sembolik bir görevi olan Herzog, İsraillilerin Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sırasında kaçırdığı ve Gazze'de tutulan esirlerin “mümkün olan en kısa sürede” geri dönmesini istediklerini söyledi.

Herzog, “Rehinelerimizi geri getirmekten daha büyük bir insani hedef ve daha büyük bir insani amaç olamaz” dedi.

ABD, Mısır ve Katar, İsrail ve Hamas arasındaki bir dizi dolaylı müzakerede arabulucu olarak görev yapıyor. Görüşmelerin son turu Cuma günü Katar'da çözümsüz bir şekilde sona erdi.

Müzakerelerin bu hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de yeniden başlaması bekleniyor.

Hamas ateşkesin savaşı kalıcı olarak sona erdirmesi konusunda ısrar ederken İsrail, ABD'nin anlaşmanın çatışmayı sona erdirmesi yönündeki defalarca yaptığı açıklamalara rağmen herhangi bir anlaşmanın savaşı sürdürmesini sınırlamaması gerektiğini söyledi.

Bu arada Gazze'de İsrail'in ölümcül saldırıları devam ederken, Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail bombardımanında ölenlerin sayısı 40.000'i aştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.