Blinken Gazze ateşkesi için bir kez daha İsrail'e gidiyor

Blinken Gazze ateşkesi için bir kez daha İsrail'e gidiyor

Gazze'de ölü sayısı 40,000'in üzerine çıkarken ABD, Katar ve Mısır ateşkes ve esir takası anlaşması için ara buluculuk yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en üst düzey diplomatı, İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü ve geçtiğimiz Ekim ayından bu yana kuşatma altındaki bölgede 40.000'den fazla Filistinlinin katledildiği savaşta ateşkes sağlanması için Washington'un yürüttüğü girişimler kapsamında İsrail'i ziyaret ediyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin arabulucular Katar ve Mısır ile birlikte İsrail ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkları gidereceğine inandığı önerileri sunmasından günler sonra Pazar günü İsrail'e gidiyor. Ateşkes görüşmelerinin bu hafta Doha'da iki gün süren müzakerelerin ardından önümüzdeki günlerde Kahire'de yeniden başlaması bekleniyor.

Ara bulucular her iki tarafa da köprü kurucu bir ateşkes önerisi sunduklarını ve müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söylediler, ancak hala yapılması gereken işler olduğu konusunda da uyarıda bulundular.

Blinken'in İsrail'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail'in müzakere ekibi Cumartesi günü bir anlaşmanın ilerleme olasılığı konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik” ifade etti.

Ancak Hamas, İsrail'den “yeni koşullar” getiren bir anlaşma yerine Biden tarafından Mayıs ayı sonunda ana hatları çizilen ateşkes planının uygulanmasını talep etti.

Hamas yetkilisi Usame Hamdan Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Netanyahu'nun ateşkes ve kalan esirlerle Filistinli mahkumların takas anlaşmasının önündeki başlıca engel olmaya devam ettiğini söyledi.
Hamdan, “İlk günden beri geçici bir düzenlemeyi kabul etmeyeceğimizi söyledik, Kasım 2023'te anlaşma yapılacaktı ve İsrailliler bunu baltaladı” dedi.

“Bu yüzden ateşkes ve İsrail'in Gazze'nin tüm bölgelerinden çekilmesini de içeren tam bir düzenleme istiyoruz” dedi.

Bölgesel gerilimler

Katar Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Hasan Harari Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, “Hamas geçmişten şunu öğrendi: Ne zaman bir anlaşmaya yaklaşsalar ve herkes anlaşmaya varıldığını düşünse, İsrailliler vahşet uygulamak, bir lideri hedef almak ya da öldürmek gibi farklı bir şey yapıyor” dedi.

Anlaşmazlık noktaları arasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Mayıs ayında teklifle ilgili bir kararı kabul etmesinden bu yana İsrail'in eklediği koşullar yer alıyor: Mısır'ın Sina bölgesini Gazze Şeridi'nden ayıran Philadelphi Koridoru'nda İsrail varlığının devam etmesi ve insanların güneyden kuzeye hareketini izlemek için kontrol noktaları kurulması gibi.

Harari, “Netanyahu Hamas'ın kabul etmesini zorlaştırmak için işi ağırdan alıyor" dedi ve ekledi: “Ancak İsrail açısından da bu taleplerin meşru olduğuna inanan bazı çevreler de var.”

Görüşmelerde Gazze'de serbest bırakılacak esirlerin isim listesi, serbest bırakılacak Filistinli mahkumların listesi ve serbest bırakılma takvimi de ele alınacak.
Al Jazeera'den Zein Basravi, “Hiç şüphesiz [Blinken'in] önündeki en büyük zorluk, başta Netanyahu olmak üzere İsrail hükümetinin en üst kademesini bu anlaşma söz konusu olduğunda talepleri konusunda daha esnek davranmaya ikna etmek olacak” dedi.

İsrail'in Al Jazeera'ye uyguladığı yasak nedeniyle Ürdün'ün başkenti Amman'dan bildiren Basravi, “Bazı uzmanlar ve sahadaki insanlar arasında bu anlaşmanın başarısı konusunda büyük bir olumsuzluk var, çünkü ABD ve İsrail'in yaptığı şeyin ihtiyatlı bir iyimserlik duygusu yaratırken hedef saptırmak ve anlaşmayı kabul etmediği için suçu Hamas'ın üzerine atmak olduğunu söylüyorlar” diye ekledi.

Hamas'ın yanı sıra bazı analistler ve İsrailli protestocular Netanyahu'yu aşırı sağcı iktidar koalisyonunu korumak için anlaşmayı engellemekle suçluyor.
Tel Aviv'de yaşayan 53 yaşındaki protestocu Yossi AFP haber ajansına yaptığı açıklamada “Rehineleri serbest bırakmaya, savaşı bitirmeye pek de istekli olmayan bir başbakanımız var çünkü kendi çıkarları var” dedi.

Müzakereler, Hamas lideri İsmail Heniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da İsrail tarafından öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapma sözü vermesiyle bölgesel bir tırmanma tehdidi altında gerçekleşiyor.

Bu arada Gazze'de İsrail'in ölümcül saldırıları devam ediyor. Gece boyunca ve Pazar gününe kadar aralarında sekiz kişilik bir ailenin de bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Filistinli sağlık yetkililerine göre bu hafta İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarında ölenlerin sayısı 40.000'i aştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.