BM: Anayasa Komitesi toplantısı Suriye krizinin çözümü için bir umut
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye Anayasa Komitesi toplantısını 'önemli bir kilometre taşı' olarak niteledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’deki krizi sonlandırmak amacıyla dün düzenlenen Anayasa Komitesi toplantısını “önemli bir kilometre taşı” olarak niteledi ve bu toplantının bu ülkede yaşanan trajedinin siyasi olarak çözüme kavuşturulması için ilk adım oluşturmasını umut ettiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Guterres, "6. İstanbul Arabuluculuk Konferansı"na katıldı.
Antonio Guterres, burada yaptığı konuşmada, Suriye meselesine değinerek, bu ülkedeki trajedi 8'inci yılına girerken, Suriyeli sivillerin en yüksek bedeli ödemeye devam ettiğini söyledi.
Guterres, "Dün yapılan Anayasa Komitesi Toplantısı önemli bir kilometre taşıydı. Ümit ediyorum ki Suriyelilerin yaşamış olduğu trajedinin siyasi olarak çözüme kavuşturulması için ilk adımı oluşturacak ve Suriyelilerin güvenli ve onurlu şekilde bulundukları topraklara gidebilmelerini kolaylaştıracak." diye konuştu.
Öte yandan, Suriye'nin kuzeyinde diyalog yolunda gösterilen çabaları takdirle karşıladığını kaydeden Guterres, İdlib'deki durumdan duyduğu endişeyi de dile getirdi.
Cenevre'deki Suriye Anayasa Komitesi toplantıları
Anayasa Komitesi toplantılarının 150 kişinin katılımıyla gelecek 2 gün boyunca BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Pedersen'in başkanlık edeceği oturumlarla devam etmesi, ardından yalnızca 45 kişilik yazım kurulunun iştirakiyle en az bir hafta boyunca Cenevre'de sürmesi bekleniyor.
Anayasa Komitesinin muhalif Eş Başkanı Hadi el Bahra, dün yaptığı açıklamada, farklılıklar yerine ortak noktalara odaklanmayı hedeflediklerini, iki taraf arasında güven artırıcı önlemler kapsamında ele alınan alıkonulanlar dosyasının göz ardı edilmemesi gerektiğini söylemişti.
Anayasa Komitesi Eş Başkanı ve Beşar Esed rejimini temsil eden Ahmed Kuzbari de ellerinden gelenin en iyisini yapmak üzere burada bulunduklarını belirterek, 4 temel ilkelerinin bulunduğunu, bunların da ülkenin bağımsızlığı, birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği olduğunu ifade etmişti.