BM İnsan Hakları Şefi Doğu Türkistan raporunu yayımlamamakla suçlanıyor
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet, Doğu Türkistan raporunun yayımlanma tarihini geciktirmekle suçlanıyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet, Doğu Türkistan raporunun yayımlanma tarihini geciktirmekle suçlanıyor.
Doğu Türkistan'ın dahil olduğu Çin ziyaretinde Pekin yönetiminin Uygurlara karşı muamelesine yeterince değinmemesiyle ve "gerçekleri saklamaya yataklık etmesiyle" eleştirilen Bachelet, insan hakları aktivistleri ve Batılı hükümetlerce baskı altına alındı.
Bachelet'in geçen yılın sonlarında nihai noktayı koyduğu Doğu Türkistan raporunu yayımlaması bekleniyordu. Raporun içerisinde Çin'in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerine dair kanıtların bulunduğuna inanılıyordu.
Ancak Bachelet uzun bir süredir söz konusu raporu yayımlamaktan kaçınmakla suçlanıyor.
BM İnsan hakları şefi olayın iç yüzünü yeterince soruşturmamakla eleştiriliyor
Uygur Özerk Bölgesi'ne son yaptığı ziyaret sonrasında da eleştirilerin odağı olan Bachelet düzenlediği bir basın toplantısında, Çin'in insan hakları ihlallerini "araştırmaya devam edeceği" sözünü verdi. Bachelet ayrıca, Pekin'deki yetkilileri, Uygur bölgesindeki "terörle mücadele" politikalarını gözden geçirmeye çağırdı. Uygur aktivistler ise Bachelet'i olayların iç yüzünü yeteri kadar soruşturmamakla eleştirdi.
Bazı aktivistler ise Bachelet'in ziyaretini "ihanet" olarak tanımlarken, bölgeyi araştırmakla sorumlu BM ofisinin "güvenilirliğini baltalamakla" suçladı.
Öte yandan ABD, Çin'in insan hakları şefinin bölge ziyaretini "manipüle ettiğini" savundu.
"Bachelet'in görevi vahşeti belgelemektir"
Uygur aktivisti Reyhan Esat "BM insan hakları şefinin görevi, insan hakları ihlallerinden muzdarip olan Uygurlar için uluslararası toplumu (Çin'e) karşı hareket etmeye teşvik edecek bulgular bulmak ve vahşeti belgelemektir." ifadesini kullandı.
Bazı insan hakları örgütleri ve Avrupa Birliği Dışişleri Sözcülüğü de raporun yayımlanması çağrısında bulundu.
Kaynak: Mepa News