BM: Irak bölgenin önemli bir uyuşturucu merkezi haline geldi

BM: Irak bölgenin önemli bir uyuşturucu merkezi haline geldi

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi tarafından hazırlanan yeni bir raporda, Irak'ta yasadışı uyuşturucu satışı ve kullanımında büyük bir artış yaşandığı belirtildi.

BM tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, Iraklı yetkililer geçen yıl değeri 144 milyon doları bulan rekor miktarda uyuşturucu captagon hapı ele geçirdi ve ülke gittikçe daha önemli bir uyuşturucu merkezi haline geliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) raporuna göre "Irak son beş yıldır uyuşturucu kaçakçılığı ve tüketiminde dramatik bir artış yaşıyor".

Rapora göre sadece 2023 yılında yetkililer, 4.1 tondan fazla, tahmini piyasa değeri 84 milyon dolar ile 144 milyon dolar arasında değişen 24 milyon adet captagon hapı ele geçirdi.

UNODC, "Irak'ın hem metamfetamin hem de captagon için bölgesel kaçakçılık rotalarının bağlantı noktasında olduğu anlaşılıyor" dedi ve "Yakın ve Orta Doğu bölgesinde gözlemlenen karmaşık kaçakçılık dinamiklerinde kritik bir kavşak haline geldiğini" ekledi.

Irak'ta ele geçirilen captagon miktarının "2022 ve 2023 yılları arasında üç kat arttığı ve 2023 yılında ele geçirilen toplam miktarın 2019 yılına kıyasla 34 kat daha fazla olduğu" belirtiliyor.

Bir zamanlar narkolepsi ve dikkat bozukluğu için yasal bir tedavi yönteminden elde edilen bir amfetamin olan captagon hapları bugün Suriye ana çıkış ülkesi olmak üzere birçok Orta Doğu ülkesi üzerinden kaçakçılığı yapılmakta ve Suudi Arabistan açık ara bu pazarın en büyük müşterisi haline gelmiş durumda.

Irak'taki yetkililer düzenli olarak büyük miktarda captagon ele geçirildiğini açıklamakta ve bunların büyük bir kısmının savaşın parçaladığı Suriye ile olan 600 kilometrelik sınır üzerinden sevk edildiğini dile getirmekteler.

UNODC'ye göre 2019-2023 yılları arasında bölgede ele geçirilen captagonun yüzde 82'si Suriye'den gelirken, onu yüzde 17 ile komşu Lübnan takip ediyor.

Çatışmalarla boğuşan 43 milyon nüfuslu Irak’ta art arda yaşanan krizler uyuşturucu kullanımını artırırken, ülke içi uyuşturucu kullanımında bir patlama yaşanıyor.

Bölgedeki yönetimler son zamanlarda petrol zengini Körfez ülkelerinin baskısıyla uyuşturucu kaçakçılığını engelleme çabalarını hızlandırdı.

Bölgesel yetkililerin katıldığı bir uyuşturucuyla mücadele konferansında konuşan Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani bölgesel işbirliği çağrısında bulundu.

"Uyuşturucu çetelerini takip etmek ve çökertmek için koordinasyon ve işbirliği yapmak bölgesel ve uluslararası güvenliğe yardımcı olacaktır" diyen Sudani, sınır ötesi suçlarla mücadele için "Irak'ın her türlü işbirliğine açık olduğunu" da sözlerine ekledi.

"Uyuşturucu merkezlerini, üretim istasyonlarını ortadan kaldırmayı ve tedarik zincirlerini kesmeyi amaçlayan her türlü çabayı destekleyeceğiz."

Kaynak: Mepa News

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum