BM: Batı Şeria'daki İsrail katliamları 'eşi benzeri görülmemiş' seviyeye ulaştı

BM: Batı Şeria'daki İsrail katliamları 'eşi benzeri görülmemiş' seviyeye ulaştı

İsrail güçleri her gün işgal altındaki topraklarda düzenledikleri sayısız baskında çok sayıda Filistinliyi öldürüyor, yaralıyor ve tutukluyor.

Birleşmiş Milletler, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddete son verilmesi çağrısını yineledi.

Volker Turk Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısına ek olarak, "işgal altındaki Batı Şeria halkının da gün be gün eşi benzeri görülmemiş katliamlara maruz kaldığını" söyledi.

BM insan hakları şefinin sözleri, İsrail ordusu ve yerleşimcilerin bölgede yeni saldırılar gerçekleştirdiği sırada geldi.

"İşgal altındaki Batı Şeria'da bu tür suçlar için yaygın cezasızlık çok uzun zamandır olağan hale geldi" diyen Türk, bunun İsrail güçleri tarafından daha fazla "hukuksuz cinayet" için bir ortam yarattığını da sözlerine ekledi.

Türk'e göre İsrail güçleri 1 Haziran'da Eriha'daki Akabat Cabir mülteci kampı yakınlarında 16 yaşındaki Ahmed Eşref Hamidat'ı vurarak öldürdü ve bir gün sonra hayatını kaybeden 17 yaşındaki Muhammed Musa el Bitar'ı da ağır yaraladı.

Yetkili, bu kişilerin işgal altındaki Filistin topraklarında bir askeri karakola taş ya da molotof kokteyli attıktan sonra kaçarken yaklaşık 70 metre mesafeden sırtlarından vurulduklarını söyledi.

Gazze'deki savaş Batı Şeria'da da bir şiddet ve tutuklama dalgasına yol açtı. BM tarafından teyit edilen verilere göre, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da en az 505 Filistinli katledildi. Aynı veriler 24 Yahudi yerleşimcinin de öldürüldüğünü gösteriyor.

Filistin Esirler Cemiyeti'nin verilerine göre aynı dönemde aralarında 300 kadın ve 635 çocuğun da bulunduğu 9.025 kişi gözaltına alındı.

Serbest bırakılanların birçoğu gözaltında tutuldukları süre boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bildirdi.

Artan şiddet

Türk'ün açıklaması yayınlandığı sırada Batı Şeria'dan yeni şiddet ve tutuklama haberleri geliyordu.

Bölgedeki haber kaynakları, İsrail güçlerinin Salı günü Tulkarem'de iki Filistinliyi vurarak öldürdüğünü ve İsrail güçlerinin bu kişilerin "silahlı saldırı düzenlemek üzere olduklarını" iddia ettiğini bildirdi.

İsrail'in Nablus'a düzenlediği bir baskında üç Filistinli daha hayatını kaybetti.

Wafa haber ajansı Salı günü öğleden sonra aralarında eski tutukluların da bulunduğu 22 Filistinlinin gözaltına alındığını bildirdi.

Gözaltına alınanların ailelerine yönelik baskınlar ve tehditlerin eşlik ettiği tutuklamalar Ramallah, Beytüllahim, Nablus, Salfit, Tubas, Eriha ve Doğu Kudüs'te gerçekleştirildi.

İsrail güçleri üst üste ikinci gün Eriha'ya da abluka uyguladı.

Bu arada, Wafa'nın bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Ramallah'ın doğusundaki Ayn Samiya'da Yahudi yerleşimciler çiftçilere yönelik son saldırıda Filistinli bir vatandaşa ait 120 koyunu çaldı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.