BM: İsrail Gazze'nin üçte ikisini "yasak bölge" haline getirdi

BM: İsrail Gazze'nin üçte ikisini "yasak bölge" haline getirdi

Refah ve Gazze Şehri'ndeki son tehcir kararları yüz binlerce Filistinliyi yeniden kaçmaya zorladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre İsrail, Gazze Şeridi'nde geniş yerleşim bölgelerini "yasak bölge" ilan ederek ya da zorunlu göç emirleri çıkararak Filistinlilerin Gazze'nin yaklaşık üçte ikisine erişimini kısıtladı.

Kısıtlanan bölgeler arasında, İsrail ordusunun 31 Mart'ta “büyük bir güçle savaşmak” üzere geri döndüğünü ilan ederek yeni bir yer değiştirme emri çıkardığı güneydeki Refah'ın büyük bir bölümü de yer alıyor.

Kısıtlamalar, İsrail işgal güçlerinin Cuma sabahı “güvenlik bölgelerini” genişletmek için yeni bir kara saldırısı başlattığı Gazze Şehri'nin bazı kısımlarını da kapsıyor.

Bölgede son yaşanan gerilimler, savaşın en büyük kitlesel göçlerinden birini tetikleyerek, birçoğu zaten defalarca yerinden edilmiş olan yüz binlerce Filistinliyi bir kez daha başka bölgeye kaçmaya zorladı.

Gazze'nin doğusundan göç etmek zorunda kalan yaşlı bir adam olan Abu Hazim Halif Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada “Şu anda en büyük mücadelemiz yerinden edilmek” dedi ve ekledi:

“Bu durumla nasıl başa çıkacağımız konusunda hiçbir fikrimiz yok. Gazze Şehri'nin batısına doğru gidiyorum, çadır kurabileceğim bir sokak arıyorum.”

Yerinden edilen bir başka Filistinli Mahmud el Garabli de “Yaşadığımız yerleri terk etmeye zorlanıyoruz ve nereye gideceğimizi bile bilmiyoruz” dedi ve ekledi:

“Tükenmiş ve tamamen bitmiş durumdayız.”

"Gazze Şeridi'ni Bölmek"

İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde başlattığı yeni askeri harekat, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ı daha fazla taviz vermeye zorlamak için saldırıyı yoğunlaştırma tehdidinin ardından geldi.

Netanyahu Çarşamba günü bir video mesajında “Şimdi Şeridi bölüyoruz ve rehinelerimizi bize vermeleri için baskıyı adım adım arttırıyoruz” ifadelerini kullanıp, Gazze Şeridi'ni böleceklerini belirtmişti.

Cuma günü, İsrail güçleri sivil yerleşimleri hedef alan yıkıcı hava saldırılarına devam etti ve yerel tıbbi kaynaklara ve Gazze'nin sivil savunma ajansına göre sabah vaktinden bu yana en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Son saldırılar, Perşembe günü çoğu kadın ve çocuk 112 kişinin ölümüne neden olan yoğun bombardıman gününü takip etti.

Al Jazeer muhabiri Hani Mahmud, Gazze Şeridi kuzeyindeki birçok yaralının götürüldüğü Mamedani Hastanesi'nden yaptığı açıklamada hastane koşullarının "kıyametten farksız" olduğunu ifade etti.

Mahmud, “Yerde yatan onlaca ceset var” dedi ve ekledi: "Doktorları gördük, çaresiz durumdalar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Hastanenin içindeki vahim durum göz önüne alındığında hayat kurtaramıyorlar."

Gazze'de son durum

İsrail 18 Mart'ta Hamas ile varılan ateşkesi bozarak Gazze'deki saldırılarına yeniden başladı.

Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonlandırmadan ve işgal güçlerini bölgeden çekmeden Hamas'ın elindeki 59 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını istiyor.

Netanyahu Gazze Şeridi'nde nihai bir ateşkes için Hamas'ın askeri kanadının tamamen "yok edilmesi" ve hareketin yönetimden el çektirilmesi gerektiğini savunuyor.

Hamas ise daha önce üzerinde anlaşmaya varılan üç aşamalı ateşkes müzakerelerine geri dönülmesini istiyor ve kalıcı bir ateşkes karşılığında tüm rehineleri bir kerede serbest bırakmayı teklif ediyor.

7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım savaşında 50.523 Filistinli hayatını kaybetti ve 114.638 Filistinli yaralandı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.