BM'den eski Pakistan Başbakanı İmran Han için çağrı

BM'den eski Pakistan Başbakanı İmran Han için çağrı

İmran Han, devlet sırlarına ilişkin bir suçlamadan beraat etti, ancak yasadışı bir evlilik yapmak suçlamasıyla hapiste kalmaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler uzmanlarından oluşan bir grup Pazartesi günü yaptığı açıklamada eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın tutukluluğunun hem keyfi hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek Han'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu yaptığı açıklamada "uygun çözümün Sayın Han'ın derhal serbest bırakılması ve kendisine uluslararası hukuka uygun olarak uygulanabilir bir tazminat ve diğer tazminat haklarının tanınması" olduğunu söyledi.

Grup, “Han'ın tutukluluğu, düşünce ve ifade özgürlüğü, siyasi katılım hakkı ve örgütlenme özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere temel hak ve özgürlükleri kullanmasından kaynaklandığı için keyfidir" dedi.

Han, Ocak ayında devlet sırlarını sızdırdığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve bu ceza geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana çekmekte olduğu üç yıllık hapis cezasının üzerine eklenmişti.

Mahkumiyet ülkenin ulusal seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşti.

Han duruşmalar boyunca masum olduğunu savundu ve suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu ve Pakistan'ın ülke yönetiminde etkin olan ordusu tarafından siyasi muhalifleriyle işbirliği içinde yürütüldüğünü söyledi.

Han'ın "şifre" olarak adlandırılan gizli bir diplomatik yazışmayı ifşa ederek Resmi Sırlar Yasasını ihlal ettiği iddia ediliyordu. Söz konusu telgraf Pakistan'ın Washington Büyükelçiliği tarafından Mart 2022'de gönderilmişti. Han'ın daha sonra diplomatik yazışmanın mülkiyetini kaybettiği bildirildi.

Han, ABD'nin Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) hükümetini devirmeye yönelik bir tehdit içerdiğini söylemişti.

Han, telgrafta "İmran Han iktidardan uzaklaştırılırsa her şeyin affedileceği" ifadesinin yer aldığını söyledi. Han, Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında başbakanlık görevinden alınmıştı.

Eski başbakan geçtiğimiz ay devlet sırları suçlamasından beraat etti, ancak bir mahkemenin evliliğinin hukuka aykırı olduğuna hükmettiği bir mahkumiyet nedeniyle hapiste kalmaya devam ediyor.

Mayıs ayında medya kuruluşu Zeteo'ya yazılı bir açıklama yapan Han, "ölüm hücresi olarak adlandırılan ve genellikle teröristler için ayrılan küçük, izole bir alanda" tutulduğunu söyledi ve hücre hapsine maruz kaldığını ekledi.

Şu anda Rawalpindi kentindeki Adiala Hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

Han'ın kendisi bu yılki seçimlere katılamazken, partisi tarafından desteklenen bağımsız adaylar en çok sayıda sandalyeyi kazandı. Ancak Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PML-N) ve Pakistan Halk Partisi (PPP) bir koalisyon kurmayı başararak koalisyon hükümeti kurmaya yetecek sayıda sandalye elde etti.

BM çalışma grubu yaptığı açıklamada, PTI üyelerinin seçim sürecinde tutuklandığını ve işkence gördüğünü ve "seçim gününde düzinelerce parlamento sandalyesinin çalındığı yaygın bir sahtekarlık" olduğunu söyledi.

Pakistan'ın seçim komisyonu seçimlerde herhangi bir usulsüzlük olduğunu reddediyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum