BM'den Kuzey Kore'ye 'yaptırımları delme' suçlaması

BM'den Kuzey Kore'ye 'yaptırımları delme' suçlaması

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'nin ülkeye nükleer programı ve balistik füze testleri nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımları deldiği uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyine sunulan raporda, Pyongyang yönetiminin, BM yaptırımlarına aykırı olarak yaptığı ihracattan geçen yılın son 9 ayında yaklaşık 200 milyon dolar gelir elde ettiği ileri sürüldü.


Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'nin ülkeye nükleer programı ve balistik füze testleri nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımları deldiği uyarısında bulundu.

BM uzmanları, Güvenlik Konseyine sundukları raporda, Pyongyang yönetiminin BM'nin petrol ve doğal gaz ithalatı yasağını ihlal ettiği, Suriye ve Myanmar hükümetleriyle balistik füze geliştirme alanına işbirliği yaptığını ve yaptırımlara tabi kalemlerdeki ihracattan yaklaşık 200 milyon dolar gelir elde ettiğini ileri sürdü.

Raporda, Kuzey Kore'nin ayrıca mali yaptırımlara rağmen, "hileli yöntemler ve yaptırımların uygulanmasındaki ciddi eksiklikler nedeniyle" uluslararası finans sistemine erişimini sürdürdüğü ifade edildi.

Yaptırımları delmek için yapılan gemiden gemiye transferlerin "milyonlarca dolarlık bir endüstri" yarattığına dikkat çekilen raporda, karaborsacıların ve gemi kiralayıcıların bölgeye akın ettiğine işaret edildi. Ülkenin başta petrol ithalatı olmak üzere yaptırım yasaklarını deldiği kaydedildi.

Kuzey Kore'nin ayrıca, kömür ihracatını da yasa dışı yollardan sürdürdüğü, kömürü üçüncü ülkeler aracılığıyla hileli rotalar üzerinden ve sahte dokümanlarla taşıyarak kaynağını saklamaya çalıştığı iddia edildi.

Pyongyang yönetiminin 2017'de Çin, Malezya, Güney Kore, Rusya ve Vietnam'a kömür ihraç ederek yaptırımları ihlal ettiği, ihracatın Avustralya, İngiliz Virgin Adaları, Çin, Hong Kong, Marshall Adaları, Samoa Adası, Seyşel Adaları ve Birleşik Krallık'ta kurulan paravan şirketler ağı aracılığıyla yapıldığı ileri sürüldü.

Raporda ayrıca, Kuzey Kore'nin geçen yıl Çin'e yine yaptırımlara aykırı olarak 125 milyon dolar değerinde demir cevheri ihraç ettiği tespitine yer verildi.

Ülkenin 2017'nin son 9 aylık döneminde bu ihracat kalemlerinden 200 milyon dolar gelir elde ettiği ileri sürüldü.


Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.