Bölgede son durum: İsrail yüzlerce Lübnanlıyı öldürdü, Hizbullah roket atışlarına devam etti

Bölgede son durum: İsrail yüzlerce Lübnanlıyı öldürdü, Hizbullah roket atışlarına devam etti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant dün gece operasyon merkezinden yaptığı açıklamada İsrail'in "Hizbullah'ın 20 yıldır inşa ettiği her şeyi yerle bir ettiklerini" söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail, dün 490'dan fazla kişinin ölümüne yol açan yoğun saldırıların ardından Lübnan'ın farklı bölgelerine yönelik saldırılarına devam ederken, Hizbullah da “Fadi 1” ve “Fadi 2” füzeleriyle İsrail askeri mevzilerini hedef aldı.

Al Jazeera muhabiri İsrail'in Salı günü düzenlediği hava saldırılarında Lübnan'ın doğusundaki Beka Vadisi'nde yer alan Baalbek kenti ile Ayn Burday, Buğday, Tariya ve Durs kasabalarının yanı sıra güneydeki Ayta el Şaab kasabası ve Tire kentinin de hedef alındığını bildirdi.

Pazartesi sabahından bu yana güney ve doğu Lübnan'a yüzlerce hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusunun sözcüsü saldırının Hizbullah'ın "İsrail'i hedef alan hamlelerini tespit ettikten sonra" "önleyici bir saldırı" olduğunu söyledi.

Al Jazeera muhabiri saldırıların güney Lübnan'daki Meys el Cebel, Aytarun, Hula, Tayyibe, Merkeba, Beni Hayan, Cebel el Reyhan, İklim el Tuffah, Bint Cebil, Hanin, Zavter ve Nebatiye bölgelerini hedef aldığını bildirdi.

Ülkenin doğusunda ise İsrail savaş uçakları bir dizi hava saldırısıyla Baalbek kentinin yanı sıra El Hadir kasabası ve El Nebi Şit çevresini hedef aldı.

Saldırılarda ayrıca Lübnan'ın doğusundaki El Şaarra, Harbata, El Hermel bölgeleri ile Şamastar, Tariya ve Buğday kasabalarının çevresi de vuruldu.

Pazartesi akşamı açıklanan bilançoda, İsrail işgal ordusu Lübnan genelinde 1.300 "Hizbullah hedefine" saldırdığını ve 24 saat içinde 650'den fazla sorti gerçekleştirdiğini belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, İsrail'in Pazartesi sabahından bu yana güney ve doğu Lübnan'a düzenlediği saldırılar sonucunda aralarında kadın, çocuk ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 492 kişinin şehit öldüğünü ve 1.645 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el Ebyad düzenlediği basın toplantısında saldırıların hastaneleri, tıp merkezlerini ve ambulansları hedef aldığını söyledi.

Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el Halebi Salı günü de ülke genelinde okulların ve üniversitelerin kapalı olacağını duyurdu.

Yetkililer, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Lübnan'ı hedef alan en yoğun saldırıları nedeniyle yerlerinden olanları eğitim kurumlarında misafir edeceklerini açıkladı.

Hizbullah saldırıları

Hizbullah bugün sabahın erken saatlerinde yaptığı açıklamada İsrail'in kuzeyindeki Afula kentinin batısında yer alan Megiddo askeri havaalanını “Fadi 1” ve “Fadi 2” füzeleriyle art arda üç kez hedef aldığını duyurdu.

Bu, Hizbullah'ın İsrail ile yaklaşık bir yıldır devam eden karşılıklı çatışma süreci esnasında Megiddo Havaalanı'nı ilk kez bombalamasıdır.

Hizbullah, sınırdan 60 kilometre uzaklıktaki Zikhron'daki patlayıcı fabrikasının ve İsrail ordusunun kuzey bölgesi için ana nakliye ve lojistik destek üssü olan Amos üssünün de bombalandığını duyurdu.

Hizbullah ayrıca Hayfa'nın güneydoğusundaki Ramat David hava üssü ve havaalanını da hedef aldı. Bu üs kuzey bölgesindeki en büyük üs konumunda ve İsrail'in Lübnan, Suriye ve Batı Şeria ile olan cephe hatlarının yakınında stratejik bir konumda bulunan İsrail'deki üç büyük hava üssünden biri.

İsrail medyası roketlerin Hayfa ve Nasıra'nın Krayot bölgesine düştüğünü bildirdi ve Kiryat Shmona'nın yaklaşık 50 roketle hedef alındığını doğruladı.

Yerel kaynaklar, İsrail'in kuzeyindeki Tamra şehrinde bir evin vurulduğunu ve Afula'daki Haemek Hastanesine beş yaralının getirildiğini duyurdu.

İsrail ordu radyosu Yukarı Celile ve Hayfa bölgesinden 15 hava savunma füzesi atıldığını doğrularken, medya kaynakları Nasıra ve Afula semalarında yüksek sesli patlamalar duyulduğunu aktardı.

İsrail merkezli Walla'ya göre, son 24 saat içinde İsrail'de 377 siren çaldı ve bu 8 Ekim'den bu yana en fazla siren sesi duyulan gün oldu.

Hizbullah dün Golan Tepeleri'nden Hayfa'ya ve Merc Ben Amir'e kadar geniş bir alanı hedef aldı.

Tel Aviv'in büyük bölümünde ve Ben Gurion Havaalanı yakınlarındaki kasabalarda siren sesleri duyuldu ve roketlerin Batı Şeria'daki yerleşim yerlerine isabet ettiği bildirildi.

Haaretz'in İsrail ordusuna dayandırdığı haberine göre dün sabahtan bu yana Lübnan'dan İsrail'e toplam 210 roket atıldı.

Israel Today, Yukarı Celile'ye düşen roketler nedeniyle bir İsraillinin yaralandığını bildirdi.

Ordu ayrıca bir roketin Aşağı Celile'deki Golani Kavşağı yakınlarına düşmesi sonucu beş İsraillinin yaralandığını duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant dün gece operasyon merkezinden yaptığı açıklamada İsrail'in "Hizbullah'ın 20 yıldır inşa ettiği her şeyi yerle bir ettiklerini" söyledi.

İsrail işgal ordusu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy ise Lübnan'daki askeri operasyonun adını “Kuzey Okları” olarak açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.