Brexit: İngiltere'de 3 bakan daha istifa etti
İngiltere Parlamentosu Pazartesi gecesi, Brexit seçeneklerinin oylanmasını öngören teklifi 302'ye karşı 329 oy ile onayladı.
İngiltere Parlamentosu Pazartesi gecesi, Brexit seçeneklerinin oylanmasını öngören teklifi 302'ye karşı 329 oy ile onayladı. İngiliz milletvekilleri oylanan teklif doğrultusunda Çarşamba günü Brexit'e yönelik farklı seçenekler konusunda görüş bildirecek.
Oylamaya sunulacak farklı senaryolar arasında İngiltere'nin Ortak Pazar'da kalması, yeni referandum ve Brexit'in iptalinin de bulunması bekleniyor. Böylece hükümet üzerinde siyasi baskının arttırılması öngörülüyor.
Üç devlet bakanı istifa etti
Brexit krizi giderek derinleşirken oylamada hükümete karşı oy kullanan üç devlet bakanı da istifa ettiklerini duyurdu. Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Richard Harrington, Ortadoğu'dan sorumlu Dışişleri Bakanı Alistair Burt ve Sağlıktan sorumlu Devlet Bakanı Steve Brine istifalarını verdi.
Brexit bakanlığından yapılan açıklamada ise istifaların "tehlikeli bir durum" olduğu, demokratik kurumlar arasında var olan dengeyi "alt üst ettiğini" ve geleceğe yönelik "bazı sıkıntılara yol açabileceği" ifade edildi.
AB'den Brexit'e şartlı erteleme
Brüksel, İngiltere'nin Brexit'in 29 Mart'tan daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermişti. Brexit anlaşmasının bu hafta İngiltere Parlamentosu'ndan geçmesi halinde ayrılık 22 Mayıs'ta gerçekleşecek. Ancak parlamentonun planı tekrar geri çevirmesi durumunda İngiltere'nin Brexit konusunda son karar tarihi 12 Nisan olacak.
Londra yönetiminin Brüksel'den daha uzun bir erteleme talep etmesi halinde AB'ye üye 27 ülkenin bunu onaylaması gerekiyor. İngiltere'nin de Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması şart olacak.
İngiltere 23 Haziran 2016'daki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile 17 ay boyunca müzakere ettiği ve üzerinde uzlaşılan Brexit anlaşması parlamentoda 15 Ocak ve 12 Mart tarihlerine yapılan oylamalarda ezici çoğunlukla reddedilmişti.